Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat zijn de risico’s van ECT gecombineerd met nortriptyline?

Vraag

Ik krijg al een tijdje ECT en ze hebben daar alleen gezegd dat ik de dag ervoor geen lithium mag slikken.

Nou las ik tot mijn spijt in de bijsluiter van nortriptyline dat er risico’s zitten aan de combinatie met ECT.

Wat zijn de risico’s?

Door de ECT heb ik geen depressies meer, dat doet me zo goed!

Antwoord

Hey A.,

Het is sowieso goed om te horen dat de elektroconvulsietherapie (ECT) effectief is geweest voor je depressie.

Nortriptyline, een tricyclisch antidepressivum, kan potentieel de drempel voor het ontstaan van aanvallen verlagen, wat relevant is omdat ECT werkt door gecontroleerde elektrische aanvallen op te wekken. Het gebruik van tricyclische antidepressiva zoals nortriptyline kan het risico op bepaalde bijwerkingen tijdens ECT verhogen, zoals:

  • Verlengde aanvallen – dit zijn aanvallen die langer duren dan gewoonlijk, wat potentieel gevaarlijk kan zijn.
  • Cardiovasculaire effecten – tricyclische antidepressiva kunnen bepaalde hartgerelateerde bijwerkingen hebben, zoals hartritmestoornissen, die kunnen verergeren tijdens ECT.

Ik neem aan dat je behandelaar met dit alles rekening houdt, maar het is sowieso nodig dat je deze zorgen bespreekt met je psychiater of de arts die de ECT uitvoert. Vraag je arts om een grondige beoordeling van je medicatie, vooral in relatie tot ECT. Het kan misschien nodig zijn om de dosering van nortriptyline aan te passen of tijdelijk te stoppen in overleg met je behandelaar. Ook moeten jullie afspreken om samen te monitoren.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 22 april 2024

Gerelateerd

Meer over

ECT
Medicatie
nortriptyline

Lees ook