Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is lithium nodig na een geslaagde ECT?

Vraag

Vier jaar geleden heb ik ECT (16 keer) gehad vanwege een zeer ernstige depressie. ECT heeft me zeer goed geholpen. Vervolgens ben ik, enige tijd later, gestart met lithium. Ik ervaar veel vervelende fysieke bijwerkingen. Ik zou dan ook graag willen afbouwen.

Mijn vraag is of starten met lithium überhaupt wel nodig was geweest, aangezien ik na de ECT zo goed hersteld was.

Antwoord

Beste M.,

Na een effectieve ECT-kuur is het van belang om terugval te voorkomen, zeker op de wat kortere termijn (maanden tot een jaar). Daarvoor wordt vaak lithium gebruikt. Of je na vier jaar nog steeds moet blijven gebruiken, hangt af van je eigen klachtengeschiedenis: als iemand al vele malen (ernstig) depressief is geweest, kan het nodig zijn om terugval te voorkomen met onderhoudsmedicatie zoals lithium. Of dat bij jou het geval is kan ik natuurlijk niet beoordelen. Daarvoor moet alles op een rij worden gezet, en dat kan alleen in een uitgebreid persoonlijk onderhoud.

Los daarvan wordt lithium natuurlijk ook preventief ingezet bij depressies die voorkomen in het kader van een bipolaire stemmingsstoornis. Bij elk medicijn dat langdurig wordt gebruikt moet je regelmatig met een arts of psychiater bespreken of de beoogde positieve werking en eventuele ongewenste bijwerkingen nog wel met elkaar in balans zijn. Soms kan de dosis iets worden verlaagd, bij lithium op geleide van de bloedspiegel (gemeten 12 uur na laatste inname). Ik hoop dat je hier verder mee kunt.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 13 december 2023

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Depressie
Lithium

Lees ook