Main content

Vraag

Is het hebben van een denkbeeldige vriend in volwassenheid en daarmee praten terwijl je bewust bent dat jij dat beide zelf bent, ook een vorm van of het horen van stemmen?

Antwoord

Met het horen van stemmen wordt in het algemeen bedoeld dat je ANDERE stemmen hoort. Maar het hardop horen van je EIGEN stem, die zich manifesteert als van een ander, dus dat je er nauwelijks/geen controle over hebt, wordt er dan toch ook wel weer toe gerekend.

Tussen denken en horen is het soms ook moeilijk onderscheid te maken, bijvoorbeeld dwanggedachten worden als ik-vreemd ervaren, maar wel als gedachten gezien. De grensgebieden zijn soms lastig te categoriseren, als je al wil categoriseren. Er zijn overigens nogal wat volwassenen die denkbeeldige vrienden hebben waar ze mee spreken. Zie ook het fenomeen TULPA.

In Voice Dialogue gaat men ervan uit dat eenieder uit deelpersoonlijkheden bestaat, en dat je die delen kunt laten spreken. Maar ook in de schemagerichte cognitieve gedragstherapie worden schematoestanden beschreven die lijken op delen van jezelf.


Logo biografie Dirk Corstens

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Meer informatie over stemmen:

Meer informatie over psychose:

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: