flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Een label of een diagnose? * PsychoseNet.nl

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

Een label of een diagnose?

Vraag

Ik heb een vriend die heeft borderline, autisme en ADHD. Ik vraag me af of de diagnostiek wel klopt. Ik vind het namelijk een rare combinatie van diagnoses. Vooral de combinatie borderline en autisme kan ik niet makkelijk rijmen met elkaar. Ik kan me voorstellen dat iemand met autisme extreem gedrag vertoond wat men asocieerd met borderline. Toch zijn het twee totaal verschillende diagnoses met totaal verschillende aanpak. Als je iemand dit labeltje geeft terwijl spraken is van autisme dan kan ik me voorstellen dat het tot ongelukken leidt in de behandeling.

Kunt u iets zeggen over deze combinatie van diagnoses (borderline, autisme, ADHD)? Hoe waarschijnlijk is de combinatie borderline en autisme?

Antwoord

Ha lieve ‘liever anoniem’, wat een steengoede vraag!

Kan iemand en borderline en autistisch zijn? Ik ga je vraag beantwoorden, maar heel even iets anders…dit zijn geen diagnoses. Dit zijn, en je schreef het zelf al, labels, classificaties (uit de DSM5). Dat zijn geen diagnoses!

Een diagnose is een persoonlijke, op jou van toepassing, beschrijving van je kwetsbaarheden en weerbaarheden, of te wel je zwakke en je sterke kanten met een geschiedenis en met een vooruitzicht. Waar heb je last van (of je vriend dan, in dit geval)? Wat zijn je krachten? Labels zeggen helemaal niets. En ja, dan krijg je dit soort malle combinaties, die uiteindelijk helemaal niets zeggen over je vriend (en alles over het falen van de psychiatrie).

Vroeger kreeg iedereen de classificatie ADHD of ADD, nu is iedereen autist. Dat gelooft toch niemand! (ja, natuurlijk zijn er mensen met autisme en mensen met ADHD, maar niet ineens zoveel tegelijk, het lijkt wel een epidemie). Nee hoor, je kunt je vriend het beste adviseren om zijn behandelaar te vragen naar een persoonlijke, op maat, diagnose. Daar heeft hij tenminste iets aan.

Sterkte daar,

vriendelijke groet, Remke van Staveren

Beantwoord door: Remke van Staveren op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

DSM diagnose
Overig

Lees ook