Main content

Vraag

Goedendag,

Kan iemand die voor schizofrenie is gescreend en die schizofreen is, nog een keer gescreend worden?

Is het bijvoorbeeld mogelijk om een second opinion te krijgen, of is één screening al voldoende om vast te stellen dat iemand daadwerkelijk schizofreen is?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste K.,

Ik weet niet wat je precies met 'screenen' bedoelt. 'Screenen' is eigenlijk een eerste vrij oppervlakkige test van wat de diagnose zou kunnen zijn. Ik neem aan dat je bedoelt dat er na een of meer grondige diagnostische gesprekken is geopperd dat de klachten van die persoon het beste passen bij het type psychose dat met schizofrenie wordt aangeduid.

Het verdere verloop van de klachten zal dan moeten uitwijzen of dat een juiste conclusie is geweest. Overigens komt het daarbij regelmatig voor dat een dergelijke diagnose na enige tijd wordt aangepast.

Als iemand zich na een goede uitleg helemaal niet herkent in een diagnose, kan hij of zij inderdaad een second opinion laten aanvragen bij een andere psychiater.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 30 april 2021
  • Deel deze pagina: