Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Een vriendin met psychose kwetst me, wat te doen?

Vraag

Mijn vriendin werd in januari dit jaar opgenomen met de diagnose Psychose. Echter rond december 2019 is me dit als vriendin duidelijk geworden en heeft ze me hard gekwetst en aan mezelf doen twijfelen. Ik ben me ervan bewust dat elke psychose anders is, maar vraag me af in welke fase zij zich momenteel bevindt.

Gisteren merkte ik dat ze nog steeds haar waarheden van de periode in december geloofd. Ze zegt dat ze nog aan het zoeken zijn welke medicatie het beste bij haar past en welke hoeveelheden. Ook is ze na een 2 tal uurtje shoppen uitgeput.

Kan u me zeggen hoe ik me het beste kan opstellen ten opzichte van haar? Ze kwetst me nu meer dan 1 maand later nog steeds onbewust.

Antwoord

Beste L,

Goed dat je hier komt!

In een een psychose kunnen mensen de meest vreselijke dingen zeggen en vaak ook juist tegen de mensen die ze het meest liefhebben.

De reden hiervoor is dat we met de mensen die we het meest lief hebben ook de meest intensieve relaties hebben waarbij er ook altijd sprake is van onderliggende angst (voor verlies), onzekerheid (is de ander er wel voor mij in dezelfde mate als ik voor haar), rivaliteit (ik wil het niet maar ik voor concurrentie met de ander), etc.

In een psychose komen deze op zich volstrekt normale aspecten van de relatie opeens in volle hevigheid naar voren.

Dit komt omdat in een psychose de persoon de wereld bekijkt door een bril van (vaak) negatieve emoties.

Dus wat je moet doen is:

1. Dit lezen en begrijpen

2. Haar woorden – als die kwetsend zijn – zien als een metafoor voor de mate van betrokkenheid bij de relatie en niet letterlijk nemen.

3. Haar de tijd gunnen die nodig is om de psychose terug te brengen tot hanteerbare proporties. Dit kan nog maanden duren. Sneller kan het meestal niet, het is iets dat heel langzaam gaat. De persoon kan geen knop omzetten en de medicatie biedt ook geen wonderen.

4. Vergeven in vriendschap is belangrijk. Ook al waren haar woorden kwetsend – ze werden gevoed door de psychose en kwamen voort uit juist de intensiteit van de relatie. Liefde kan zich in psychose negatief uiten.

5. Ga niet met de psychose in discussie. Zet vooral in op de relatie en de kwaliteit van het contact in het moment.

Hope this helps, veel dank voor de vriendschap!

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 26
Beantwoord door: Jim van Os op 10 februari 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook