Main content

Vraag

Beste Ralph,

Sinds een week ben ik gestopt met bupropion en sindsdien heb ik een duidelijk toegenomen gevoel van onrust met daarbij zeer zware eetbuien die ik niet kan stoppen. Is er een mogelijk verband?

Of kan er een relatie zijn tussen deze onrust en het starten van lamotrigine, die ben ik namelijk gestart na het stoppen met bupropion. Gebruik van lamotrigine is off-label voor mij (ik ben niet bipolair en heb geen epilepsie).

Hartelijk dank voor uw reactie.

Antwoord

Beste K.,

Dit kan inderdaad een (tijdelijk) onttrekkingsverschijnsel zijn van bupropion. Wacht het eens een paar weken af.

Ik neem aan dat je heel geleidelijk met lamotrigine opstart (2 weken 25 mg, dan 2 weken 50 mg, dan 2 weken 100 mg en nadien eventueel 200 mg/dag). Dit lijkt me niet een bijwerking van lamotrigine, maar eerlijk gezegd, niets is uitgesloten met medicatie.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 23 juni 2022
  • Deel deze pagina: