Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Zou ik Efexor kunnen afbouwen naar nul?

Vraag

Ik slik 18 jaar Efexor. Sinds drie jaar heb ik epilepsie waar ik lamotrigine voor slik.

Graag wil ik stoppen met Efexor. Ik heb geen last meer van depressieve gevoelens, wel heb ik nog angst- en paniekklachten welke waarschijnlijk veroorzaakt worden door de epilepsie.

Zou ik Efexor kunnen afbouwen naar nul?

 

Antwoord

Beste F.,

Je wilt graag stoppen met de Efexor (venlafaxine) die je gebruikt en vraagt of dat mogelijk is, nadat je dat 18 jaar hebt gebruikt.

Uit onderzoek dat wij hebben gedaan (zie onderaan) blijkt dat 70% van een groep patiënten die jarenlang venlafaxine hadden gebruikt met behulp van taperingstrips helemaal konden afbouwen. Van een groep patiënten die m.b.v. taperingstrips meer dan een jaar geleden hun venlafaxine helemaal hadden afgebouwd bleek 68% één tot vijf jaar later nog steeds van de venlafaxine af te zijn (langer konden we nog niet kijken). Van beide groepen had ongeveer 60% in het verleden één of meerdere keren (zonder taperingstrips) geprobeerd om te stoppen. Dat was toen niet gelukt maar met behulp van taperingstrips lukte het nu dus wel.

Uit deze resultaten blijkt dat het voor een meerderheid van de patiënten mogelijk was om met venlafaxine te stoppen, omdat ze dat nu dankzij de taperingstrips op een goede manier konden doen. En dat een meerderheid ook zonder venlafaxine verder kon.

Maar dit gold dus niet voor iedereen. Hoe dat voor jou zal zijn als je gaat proberen om te stoppen kan niemand voorspellen. Daar kom je alleen achter door te gaan afbouwen. Maar alleen als je daarbij verstandig te werk gaat, door voldoende geleidelijk m.b.v. taperingstrips af te bouwen, dan is zo’n afbouwpoging verantwoord. Omdat dan tijdig kan worden ingegrepen als tijdens het afbouwen blijkt dat je klachten krijgt. Hoe voorzichtiger je afbouwt, hoe groter de kans dat het je zal lukken om dat te doen. Maar 100% zekerheid dat dat gaat lukken heb je niet.

Belangrijk is dat je tijdens het afbouwen goed oplet hoe dat voor jou gaat. Omdat dan het afbouwschema op tijd kan worden aangepast als je merkt dat je tijdens het afbouwen klachten krijgt of dat bestaande klachten plotseling erger worden. Dan moet je niet doorgaan met afbouwen omdat die klachten dan zeer waarschijnlijk erger zullen worden. Wat je dan moet doen is met je behandelaar overleggen wat er het beste kan worden gedaan. Bijvoorbeeld een tijdje op dezelfde dosis blijven (stabiliseren) tot die klachten voldoende zijn verminderd waarna je weer verder kunt gaan met afbouwen in een langzamer tempo.

Bij afbouwmedicatie (taperingstrips en stabilisatiestrips) zit een zelfmonitoringformulier dat je één keer per dag kunt invullen. Dat is niet moeilijk en kost je niet veel tijd. Ik raad je aan om dat formulier te gebruiken omdat je daarmee niet alleen jezelf helpt maar ook je behandelaar. Want die kan dan ook beter zien hoe het afbouwen voor jou gaat.

Laat dit antwoord aan je behandelaar lezen. Ik hoop dat dat helpt om jou veilig en verantwoord en hopelijk helemaal met je venlafaxine te laten stoppen.

Groot, P. C., & van Os, J. (2020). Outcome of Antidepressant Drug Discontinuation with Taperingstrips after 1-5 Years. Ther Adv Psychopharmacol, 10, 2045125320954609.

Vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 30 september 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Efexor
Medicatie

Lees ook