Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoelang duurt het voordat je effect voelt van verlaging van het lithium?

Vraag

Goedendag,

Ik zou graag willen weten binnen hoeveel dagen je het merkt als je het lithium verlaagt.

Ik heb namelijk net een stoppoging gedaan met goedkeuring van mijn psychiater. Maar dit is misgegaan. Ik bouwde af van 1000 mg naar 800 mg en toen naar 400 mg, ik begon me beter en energieker te voelen maar niet manisch. Het lithium had toch meer invloed op mijn gevoelsleven dan ik al die tijd dacht.

Toen ik verder afbouwde naar 200 mg werd ik manisch. Omdat ik er nu achter ben gekomen dat lithium toch echt mijn gevoel afvlakt ben ik bezig met een nieuw afbouwplan, maar dit wil ik nu veel voorzichtiger aanpakken.

Hoelang duurt het gemiddeld voordat je effect merkt van verlaging van de dosering?

Heeft u verder nog goede tips?

Bij voorbaat hartelijk dank.

 

Antwoord

Beste T.,

Zoals je weet geven we via PsychoseNet geen persoonlijke behandeladviezen. Meer in het algemeen dus het volgende.

Als je lithium gebruikt voor een (bipolaire) stemmingsstoornis, komt op een gegeven moment de vraag of de beoogde werking (stabiliteit van stemming) en mogelijke bijwerkingen nog steeds in evenwicht zijn, of zelfs de vraag of lithium hoe dan ook nog wel nodig is. Dat kun je uitproberen door de dosis langzaam (!) te verminderen, b.v. met 200 mg per één tot drie maanden verlagen en bij iedere stap opnieuw een tijdje bekijken hoe je je daarbij voelt. Soms bereik je dan een ondergrens en als je daar doorheen gaat, komen na een tijdje de klachten terug, meestal binnen enkele weken voel je dat. Maar het kan ook langer duren, dat hangt af van het patroon van jouw stemmingswisselingen. Vervolgens maak je opnieuw de balans op of lithium je helpt.

Dit zijn belangrijke ervaringen, niet zelden komt iemand uit op een lagere dosis dan waar hij of zij op zat, met minder bijwerkingen, maar dus niet op nul. Kun je jammer vinden, maar je kunt ook denken dat het goed is dat er kennelijk een medicijn is dat je helpt om je stemming onder controle te houden. Doe alles in overleg met je behandelaar, zodat iedereen begrijpt wat er speelt.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 10 februari 2021

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Bipolariteit, manie, hypomanie
Lithium
Medicatie

Lees ook