Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is mijn lithiumspiegel niet te laag?

Vraag

Beste Ralph,

Mijn lithiumspiegel is 0.35. Mijn arts zegt dat dat goed is zo. Hij kijkt naar hoe ik erbij zit en zo heb ik ook geen last van bijwerkingen zegt hij.

Een lithiumspiegel moet toch minstens 0.6 zijn?

 

Antwoord

Beste N.,

Over het algemeen gaan we ervan uit dat een lithiumspiegel, bepaald ongeveer 12 uur na de laatste inname, het best tussen de 0.4 en 0.8 mmol/l kan zijn. Dus 0.35 is inderdaad net onder die ondergrens, maar als jij je daar goed bij voelt is dat niet echt een probleem (ik kan het natuurlijk niet helemaal beoordelen want ik ken je verder niet).

Mensen kunnen erg verschillen in hun gevoeligheid voor medicatie. De meeste mensen die lithium gebruiken zijn gebaat bij een iets hogere spiegel. Maar als je dit goed overlegd hebt met de psychiater, en het gaat al langere tijd goed met je, is er mijns inziens geen dwingende reden om nu iets te veranderen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 28 januari 2021

Gerelateerd

Meer over

Lithium
Medicatie

Lees ook