Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heeft u informatie over de effecten van cannabinoïden op het brein?

Vraag

Beste heer Van Os,

Ik zou graag meer willen weten over het gebruik van cannabinoïden en de effecten daarvan op het brein (bij onder andere psychische aandoeningen). Er zijn helaas maar weinig artsen die zich daaraan wagen, terwijl veel mensen er wel baat bij hebben voor zowel fysieke als psychische klachten.

Weet u hier misschien meer vanaf? Of weet u een specialist die hierin gespecialiseerd is?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste T.,

Ik zou beginnen bij de uitstekende website van de Jellinek, daar staat een heleboel.

Ook op onze website staat het nodige.

Als je bedoelt het therapeutisch gebruik van cannabis (CBD, THC, en andere cannabinoïden) dan gaan de geluiden hierover alle kanten op. Dit komt omdat iedere persoon anders reageert op cannabinoïden als CBD en THC, waardoor er weinig te voorspellen is als het gaat over de vraag wat eventueel gebruik bij JOU zal gaan doen in termen van werking en bijwerking. Het is allemaal trial-and-error.

Als je het wil proberen kun je via de huisarts een lichte hoeveelheid van bijvoorbeeld THC proberen via een recept bij de Transvaal Apotheek.

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 2 november 2022

Gerelateerd

Meer over

cannabis
Drugs
Drugs en alcohol

Lees ook