Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Kan EMDR verkeerd uitpakken zodat de klachten juist verergeren?

Vraag

Kan het zo zijn dat EMDR verkeerd gaat en dat de klachten dus erger worden en niet meer weggaan?

Ik kreeg EMDR voor emetofobie (overgeefangst) en juist één dag na de EMDR gaat het super slecht met me.

Hoe weet ik of dit echt de werking is van EMDR of dat het een terugval is? Ik kon sowieso moeilijk mijn aandacht erbij houden.

Ik zit nu op dag vier en het is niet vol te houden zo.

Antwoord

Beste E.,

Op afstand kan ik lastig beoordelen wat er aan de hand is. Op zich is het gebruikelijk dat na een EMDR- sessie klachten (beelden, nieuwe herinneringen, onrustig slapen, je emotioneler voelen) toenemen. Omdat de verwerking van een nare gebeurtenis in gang is gezet. Maar dat is een tijdelijke kwestie.

Mijn advies is om je ervaringen met je therapeut te bespreken om samen te onderzoeken wat er speelt. Tijdens een EMDR-sessie is het belangrijk dat je enerzijds bij je target (het nare beeld wat als herbeleving je telkens angstig maakt) kan blijven met je aandacht, en anderzijds je aandacht kan verdelen naar de afleidende stimulus (bewegende vinger of lampje, piepjes …).Want op die manier wordt de nare herinnering opnieuw opgeslagen in je geheugen met minder emotionele lading en een andere neutrale of positieve betekenis waaraan je samen werkt.

En zoals bij alle psychologische interventies is EMDR niet standaard bij iedereen even effectief. Dat is van te voren niet goed te voorspellen.

Dus ga met je therapeut onderzoeken wat er mogelijk beter kan tijdens de sessie. Je therapeut kan je dan ondersteunen met helpende tips om er optimaal van te profiteren.

Dat je klachten niet meer weggaan … daar zou ik me niet veel zorgen over maken. Maar misschien is EMDR niet de best aansluitende behandeling voor jou. Dat zal nog moeten blijken. Veel succes!

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Clara Koek op 31 oktober 2022

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
EMDR

Lees ook