Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Ben net erg geschrokken, wat is er gebeurd?

Vraag

Goedenacht,

met B.

Ik ben 21 jaar en een gezonde jongen man, al heb ik wel eens stress dat waait 9/10 keer wel over door met geliefden om me heen te zijn zoals met vrienden of familie.

Ik ben net toch wel heel erg geschrokken, iets wat ik zelf nog nooit heb meegemaakt en toch graag wat meer duidelijkheid over wil krijgen.

Het was half 1, ik leg mijn telefoon neer om lekker te kunnen gaan slapen. Een kwartier ongeveer na dat ik probeerde te slapen hoorde ik allemaal geluiden, ik hoorde de buurkinderen buiten gillen dat niet als enigste.
Ik hoorde van alles waarvan ik niet weet wat het was, of het stemmen waren of geluiden waar ik me geen denkwijzen bij kan voorstellen.
tot slot had ik het gevoel dat mijn hele lichaam een rondje maakte in me bed waardoor ik halverwege geschokt het bed uit sprong en beneden even rustig tot zinnen kwam.

Klinkt dit als een raar verhaal?

Heb het namelijk zelf nog nooit meegemaakt en had het me ook niet kunnen voorstellen dat zoiets kan gebeuren.

Hoop dat u mij wat meer duidelijkheid erover kunt geven.

Met vriendelijke groet,

B.

Antwoord

Hoi B,

Wat een ervaring! Voor mij - met mijn achtergrond van verwardheid - vind ik geen enkel verhaal raar. Omdat je het zo precies omschrijft, ook lineair hoe er een gebeurtenis vooraf - tijdens - en na plaatsvond, is het een heel helder en werkelijk kader voor mij.

Het rare zit 'em natuurlijk in die beleving die gebeurde tijdens een soort van slaap-waak moment.
Het komt op mij over alsof je bewustzijn deels actief in je lichaam en deels actief buiten je lichaam trad en daarmee open stond voor een andere werkelijkheid.

Dat dit deel van jou een rondje om je heen maakte en dat je actieve bewustzijn dat in jou zit zich hier ineens gewaar van werd, dat was voor je actieve bewustzijn blijkbaar schokkend!

Wanneer een vis uit het water springt; in de lucht een sprongetje maakt; en ontdekt dat er behalve water ook een andere werkelijkheid is (de lucht), die heel anders is.. zou die vis dan bij zo'n eerste keer ook schrikken? Vast wel.

Wat mij betreft hoef je je geen zorgen te maken, want je hebt jezelf prima gekalmeerd door in het gewone leven jezelf weer tot zinnen te brengen.

Ik denk altijd: het lichaam als geheel weet wanneer er een groeimoment mag plaatsvinden. Wanneer je deze eigenschap nog niet had kunnen dragen, was je dit nog niet overkomen. Blijkbaar ben je er aan toe dit te mogen ontdekken.

En wie weet maakt je hogere bewustzijn elke nacht wel een rondje om jezelf. Hoe prachtig.

Mijn tip: laat het rusten, weet dat dit kan, dat dit er is, erken het gewoon, zonder angst of zorgen.

Mocht je ervaringen krijgen waardoor je zelf ervaart dat je wat ondersteuning kan gebruiken, ga dan op zoek naar professionele ondersteuning en gebruik je intuïtie welke persoon je hierbij behulpzaam mee kan zijn. Wanneer je oprecht vertrouwen voelt en een klik en diegene kan je een stapje op weg helpen? Dan klopt het.

Bedankt voor je vraag en veel goede nachten gewenst, hartelijke groet Jeroen

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 21
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 8 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk

Lees ook