Main content

Vraag

Wat kan ik het beste doen voor iemand met een erotomane waanstoornis wanneer ik zelf het object van liefde ben?

Op welke manier kan zowel deze persoon als ik daar zo min mogelijk onder lijden?

Antwoord

Beste E.,

Je kunt zelf niet veel doen, want alle contact wakkert het verder aan.

Het beste is dus via een derde te werken, liefst een mannelijke persoon in een positie van autoriteit (bijvoorbeeld politie, rechter, forensisch psychiater) die hem dwingend oplegt zijn gedrag te veranderen - eventueel met maatschappelijke consequenties. Dat lijkt fors - maar is een veel betere uitkomst dan als het echt uit de hand loopt.

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). In 2022 verscheen zijn boek We zijn God niet (samen met Myrrhe van Spronsen).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Lees hier meer over de Wet Verplichte GGZ:

Meer informatie over behandeling:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 10 januari 2021
  • Deel deze pagina: