Main content

Vraag

Hoe ga ik om met iemand die in een manie zit.

En kan iemand zelf inzien dat hij of zij manisch is?

Antwoord

Beste V.,

Iemand voelt vaak pas achteraf dat hij/zij manisch was, want tijdens de manie lijkt het allemaal geweldig te gaan. Daarmee om te gaan is best lastig, leidt ook weleens tot conflict als je iemand wilt afremmen.

Dus met respect en behoedzaam iemand erop wijzen dat je je zorgen maakt over zijn gedrag is de enige manier, of hulp inroepen als er brokken dreigen te ontstaan. Maar dit is vaak onvermijdelijk, een moeilijke situatie...

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 20 juli 2020
Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Heb je zelf een vraag?

Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van Ralph Kupka zijn antwoorden.

Meer lezen over bipolariteit?

  • Deel deze pagina: