Main content

Vraag

Hoe ga ik om met iemand die in een manie zit.

En kan iemand zelf inzien dat hij of zij manisch is?

Antwoord

Beste V.,

Iemand voelt vaak pas achteraf dat hij/zij manisch was, want tijdens de manie lijkt het allemaal geweldig te gaan. Daarmee om te gaan is best lastig, leidt ook weleens tot conflict als je iemand wilt afremmen.

Dus met respect en behoedzaam iemand erop wijzen dat je je zorgen maakt over zijn gedrag is de enige manier, of hulp inroepen als er brokken dreigen te ontstaan. Maar dit is vaak onvermijdelijk, een moeilijke situatie...

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Bekijk ook:

  • Plusminus.nl – Vereniging van en voor mensen met een bipolaire stoornis en hun naasten
  • KenBis.nl – Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen

Meer informatie voor naasten:

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over de bipolaire stoornis / bipolariteit:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 20 juli 2020
  • Deel deze pagina: