Main content

Vraag

Ik heb sinds 20 jaar de diagnose bipolaire stoornis type II. Tot een half jaar geleden heb ik nooit psychotische verschijnselen gehad.

Een half jaar geleden heb ik een paar dagen in coma gelegen door een diabetische keto-acidose. De eerste paar dagen nadat ik bijkwam zag ik allerlei draden en stofnesten door de lucht zweven, die er uiteraard niet echt waren. Ik hoorde 24/7 muziek die er niet was en een brommende oude mannenstem. Als ik mijn ogen dichtdeed zag ik allerlei vieze insecten, pussende wonden en andere akelige dingen. Ik heb dit tijdens mijn opname op interne geneeskunde niet besproken.

Ik ga ervan uit dat de metabole ontregeling een grote rol heeft gespeeld, maar was dit nou een psychose? Ik was me er al die tijd wel van bewust dat wat ik waarnam, niet echt was.

Betekent deze gebeurtenis nu dat ik voor de toekomst een stuk meer psychosegevoelig zal blijven dan ik hiervoor was?

Antwoord

Beste C.,

Wat je had was naar alle waarschijnlijkheid een delier door metabole ontregeling.

Een delier is dat je hersens niet meer naar behoren kunnen functioneren door een ontregeling in het lichaam. Je kunt dan weliswaar allerlei psychotische dingen ervaren, maar de primaire oorzaak is niet een psychose, maar een hersenontregeling door een ernstig lichamelijk gezondheidsprobleem.

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 22 maart 2021
  • Deel deze pagina: