Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Hoe ondersteun ik de euthanasie-wens van mijn man?

Vraag

Mijn man wil euthanasie, hij kan geen lithium meer verdragen en ook met de antipsychotica zijn problemen geweest (hoofdpijn en zeer ernstige obstipatie en urineretentie) Medicamenteus volledig uitbehandeld ook volgens second opinion.

Dit gaat echt niet meer hoe moet ik hem in deze ook volgens mij terechte doodswens ondersteunen?

Antwoord

Beste P, dat is een verdrietige kwestie.

Of iemand met terugkerende psychotische depressies is 'uitbehandeld' is niet zo eenvoudig te zeggen, zelfs als de gebruikelijke behandelingen niet hebben geholpen.

Vaak wordt eerst een second opinion gevraagd aan een andere psychiater om nog eens naar de mogelijkheden te kijken. Ook hebben GGZ-instellingen meestal een procedure om euthanasieverzoeken te beoordelen.

De eerste stap is dat het aan de behandelend psychiater wordt voorgelegd, die zich kan oriënteren op de volgende stappen. Het is zoals je begrijpt een complexe problematiek, waarbij altijd meerdere professionals worden betrokken.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 5 juni 2018

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook