Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan exposure therapie ingezet worden bij suïcidale gedachten?

Vraag

Ik heb veel last van suïcidale gedachten. Die gedachten zijn hele dagen bij mij. Ik kan die gedachten niet sturen. Alles kan triggerend werken. Ik probeer dus zoveel mogelijk die gedachten te vermijden. Ik heb alleen geen idee hoe ik die gedachten weg kan krijgen.

Nu zag ik laatst iets over exposure therapie. Toen vroeg ik mij af of dat ook ingezet kan worden om die gedachten onder controle te krijgen.

Of is dat een slecht idee?

Antwoord

Beste Anoniem,

Dank voor schrijven!

Suïcidale gedachten kunnen variëren in intensiteit en oorsprong en de benadering van behandeling en interventie kan verschillen afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

De vraag is of wat jij beschrijft gaat over suïcidalieit in het kader van obsessioneel denken als gevolg van een obsessief-compulsieve stoornis (OCS), oftewel dwang.

Mensen met OCS kunnen obsessieve, ongewenste en opdringerige gedachten ervaren over zelfbeschadiging of zelfmoord zonder de werkelijke intentie of het verlangen om naar deze gedachten te handelen.

De behandeling is dan vaak met cognitieve gedragstherapie (CGT), met name een vorm genaamd Exposure and Response Prevention (ERP). Dit is vaak effectief. Medicamenten, zoals selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s), kunnen ook worden voorgeschreven. Hoewel deze suïcidale gedachten bij OCS vaak geen directe suïcidale intentie vertegenwoordigen, moeten ze serieus worden genomen en is professionele hulp essentieel.

Iets anders zijn suïcidale gedachten bij een diepe depressie. Suïcidale gedachten als gevolg van een diepe depressie gaan vaak gepaard met een overweldigend gevoel van hopeloosheid, verdriet en soms een duidelijke intentie of plan. Hier kan het noodzakelijk zijn om een combinatie van therapie (zoals CGT of interpersoonlijke therapie) en antidepressiva te gebruiken. In ernstige gevallen kan ziekenhuisopname nodig zijn. Suïcidale gedachten vanwege een diepe depressie vereisen onmiddellijke aandacht en interventie.

Dus als het gaat over suïcidale gedachten in het kader van dwang/angst dan kan exposure een idee zijn – maar dit moet je eerst goed diagnostisch helder hebben met je behandelaar…

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 27 september 2023

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
Depressie
exposure
suicidale gedachten
therapie

Lees ook