Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Extreme zuinigheid als uiting van Psychose?

Vraag

Mijn moeder is extreem zuinig. Ze houd zich alleen maar bezig met spullen en geld. Ze wil ons helemaal onder haar controle hebben over wat we uitgeven. Alles wat we aanschaffen is volgens haar onnodig en duur. Ze heeft dit wel altijd gehad maar het wordt wel erger. Vooral als ze stopt met antidepressiva.

Mijn vraag is wat kan dit zijn?

Antwoord

Als het altijd al zo geweest is zit het hem waarschijnlijk in de persoonlijkheid – en dat kan met de jaren extremer worden.

Het kan ook zijn – vooral als het vroeger niet zo was en als het veranderlijk is – dat er sprake is van een onderliggend psychisch probleem zoals depressie of psychose.

Het feit dat het erger wordt na stoppen met antidepressiva kan mogelijk wijzen op een onderliggend stemmingsprobleem, of een stemmingsprobleem gesuperponeerd op een langer bestaand persoonlijkheidsprobleem….

Waar men ook altijd op verdacht moet zijn bij oudere mensen is een onderliggend lichamelijk probleem zoals een schildklieraandoening, dementie of bijwerkingen van (veel verschillende) medicaties.

Hoe het zij – het kan nuttig zijn om te spreken met de huisarts om te kijken of er niet iemand moet komen kijken….

Hope this helps….

greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 46
Beantwoord door: Jim van Os op 28 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook