Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is het mogelijk om weer te functioneren als vóór de psychose?

Vraag

Beste Jim,

Is het mogelijk om weer te kunnen functioneren (vermogen brein) als vóór de psychose?

Ik merk een achteruitgang door de psychose. Dan heb ik het over begrijpen, denken en adequaat kunnen reageren.

Ik ben inmiddels al drie maanden aan het herstellen.

Kan ik een toekomst tegemoet zien als ik voorheen zag?

Antwoord

Hey S.,

Natuurlijk kan dat.

Maar we worden ook allemaal ouder en veranderen voortdurend. Dus het heeft geen zin om “de oude” te willen worden want die bestaat niet meer.

Ik ben zelf bijvoorbeeld 59 jaar en mijn geheugen, reactievermogen en concentratie zijn nog maar een schijntje van wat het was toen ik 25 was. Maar toch kan ik prima functioneren.

Dus: wie nu bestaat ben jij op dit moment met alles erop en eraan. Je concentratie is wellicht wat minder dan voor de psychose. Vervelend, maar niet iets wat je toekomst onmogelijk maakt.

En weet dit: verminderde concentratie na psychose voelt subjectief alsof je zwaar onderpresteert maar in de praktijk kan je makkelijk op 95% functioneren. Het is dus vooral de subjectieve impressie die maakt dat je soms wat pessimistisch wordt en naar “de oude” verlangt. In de praktijk is het brein zeer plastisch en kan goed functioneren, ondanks het feit dat je je subjectief “langzaam” voelt.

Het is belangrijk dat je de komende tijd doelen kiest die je zonder al te veel moeite kunt halen. Het is veel belangrijker om iets te doen dat bij je past zoals je nu bent dan iets wat vroeger wellicht bereikbaar leek, maar nu misschien net iets te ver gegrepen is.

En…. in de praktijk gaan dingen langzaam vooruit met de tijd. Wat daarbij ook helpt: beweging, sociale contacten, dingen doen die je leuk vindt, onder de menen zijn, actief zijn met iets….

Als je jezelf wil monitoren kun je de Cognitief functioneren vragenlijst invullen op onze website: www.psychosenet.nl/vragenlijst/cognitief-functioneren.

Wees niet te streng voor jezelf, volgens mij doe je het heel goed!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 26
Beantwoord door: Jim van Os op 3 juni 2020

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook