Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Gaat een antidepressivum mij helpen om me weer goed te voelen?

Vraag

Ongeveer vijf maanden geleden ben ik gestopt met fluoxetine. Ik heb dit onder begeleiding van de huisarts afgebouwd. Met fluoxetine voelde ik me ook niet altijd goed, maar nu voel ik me zo slecht en eenzaam. Ik chat vaak met jullie en met 113.

De huisarts stelt voor om weer een antidepressivum te nemen, bijvoorbeeld sertraline, maar ik weet het niet meer.

Antwoord

Hey M.,

Dank voor je vraag!

Het spijt me te horen dat je je op dit moment zo voelt. Eerst en vooral, als je ooit een ernstige crisis doormaakt of suïcidale gedachten hebt, is het belangrijk om direct professionele hulp te zoeken. Het is goed dat je al contact hebt gehad met onze chat en 113.

Wat betreft je medicatie zou ik het volgende willen opperen:

De beslissing om antidepressiva te starten, te wijzigen of te stoppen moet zorgvuldig worden overwogen en moet gebaseerd zijn op een volledige beoordeling van je symptomen, medische geschiedenis, huidige omstandigheden en andere relevante factoren. Het feit dat fluoxetine niet effectief voor je was of bijwerkingen veroorzaakte, betekent niet noodzakelijk dat een ander medicijn zoals sertraline dat ook zal doen. Verschillende mensen reageren anders op verschillende medicijnen. Het is dus wellicht een poging waard, maar jullie moeten er rekening mee houden dat er ook veel andere manieren zijn, niet-farmacologisch, om aan stemming te werken.

Naast medicatie zijn er andere behandelingen voor depressie die effectief kunnen zijn, zoals lichaamsgericht werken, diergeleid werken, interpersoonlijke therapie (IPT) of andere vormen van psychotherapie. Voor sommige mensen is een combinatie van medicatie en therapie het meest effectief.

Naast professionele behandeling zijn er dingen die je zelf kunt doen om je stemming en welzijn te ondersteunen: regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding, slaaphygiëne, meditatie of mindfulness, en het zoeken van steun bij vrienden of steungroepen kunnen allemaal nuttig zijn. Hard werken soms, maar kan wel degelijk werken!

Ik lees dat er sprake is van eenzaamheid. Eenzaamheid is zwaar. Het kan een diepgaand effect hebben op het welzijn van een persoon. Gelukkig zijn er in Nederland verschillende manieren en initiatieven beschikbaar om eenzaamheid aan te pakken. Ik noem hier wat dingen, natuurlijk zal veel niet nieuw zijn, maar toch wil ik het allemaal aan je voorleggen:

Maatschappelijke Organisaties en Clubs. Er zijn veel verenigingen en clubs die zich richten op hobby’s, sporten, kunst, cultuur en meer. Door je aan te sluiten bij een club of vereniging kun je gelijkgestemde mensen ontmoeten en een zinvolle tijdsbesteding hebben.

Vrijwilligerswerk. Dit is een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten en tegelijkertijd iets terug te geven aan de gemeenschap. Er zijn veel organisaties en stichtingen die altijd op zoek zijn naar vrijwilligers.

Buurtinitiatieven. Veel gemeenten en wijken hebben buurtinitiatieven waarbij bewoners worden aangemoedigd om samen activiteiten te organiseren. Dit kan variëren van buurtbarbecues tot boekenclubs of tuinierprojecten.

Ouderenbonden. Voor oudere volwassenen zijn er ouderenbonden zoals ANBO en KBO-PCOB die diverse activiteiten en ontmoetingsmogelijkheden bieden.

Steungroepen. Er zijn verschillende steungroepen voor mensen die met specifieke uitdagingen of problemen worden geconfronteerd, zoals rouw, ziekte, of mentale gezondheidsproblemen.

Cursussen en Opleidingen. Overweeg om een cursus of workshop te volgen. Dit kan zowel educatief als sociaal zijn. Lokale gemeenschapscentra of volksuniversiteiten bieden vaak een breed scala aan cursussen aan.

Digitale Platforms. Websites zoals ‘Nederland Cares’ en ‘Oranjefonds’ bieden platforms waar je kunt zoeken naar vrijwilligerskansen of andere manieren om betrokken te raken bij de gemeenschap.

Professionele Hulp. Als eenzaamheid je dagelijks leven beïnvloedt en je emotioneel welzijn in gevaar komt, kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken. Dit kan variëren van gesprekstherapie tot ondersteunende groepssessies.

Dieren. Voor sommige mensen kan het hebben van een huisdier gezelschap en comfort bieden. Er zijn ook initiatieven zoals ‘OOPOEH’ (Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier) die ouderen koppelen aan huisdieren die overdag zorg nodig hebben.

Buurthuizen en Gemeenschapscentra. Deze centra bieden vaak sociale activiteiten, workshops, en andere evenementen waar buurtbewoners kunnen samenkomen.

Heel veel sterkte M.,

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 3 november 2023

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Depressie
Medicatie

Lees ook