Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Gaat medicatie mijn moeder helpen en hoe moet ik met haar omgaan?

Vraag

Beste meneer Van Os,

Mijn moeder is enkele weken geleden opgenomen in een hospice. Ze heeft terminale kanker en sinds haar opname heeft ze weer last van (oude) angsten, nu ook met achterdocht. Ook geeft ze aan stemmen te horen. Ze krijgt geen opdrachten maar heeft er wel veel last van. Ze krijgt waarschijnlijk antipsychotica.

De achterdocht vind ik het meest moeilijk en roept de neiging op om ertegenin te gaan (ze vinden je geen zeur, ze praten niet over je, ze willen je niet naar huis sturen…). Meestal zegt ze dan later wel: “je hebt gelijk, ik weet het”. Maar het beklijft niet.

Ik vind het erg zwaar en vraag me af of ik er anders mee moet omgaan en of medicatie voldoende helpend gaat zijn.

Geen idee of u advies heeft maar meelezen/meedenken is al fijn!

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste L.,

Dank voor je bericht, erg zwaar voor je….

Bij ernstige ziekte gaan mensen soms in een delier – waarschijnlijk is dat wat je moeder heeft. Een delier is dat de hersenen niet goed meer kunnen functioneren door de ziekte, de medicatie, de ouderdom en de vreemde omgeving.

Mijn advies is de paranoia niet letterlijk te nemen en te zien als uiting van de gewone menselijke zorgen die altijd achter psychose liggen. Het heeft geen zin ertegenin te gaan – het heeft wel zin om haar gerust te stellen en er te zijn voor haar.

Een beetje Haldol kan vaak goede resultaten geven bij een delier, dus zou ik inderdaad proberen. Verder moet er uitgesloten worden dat ze een delier heeft door pijnstillende middelen (opiaten) of andere medicaties…

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 22 december 2022

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Stemmen horen

Lees ook