Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Na geboorte zoon ben ik opgenomen vanwege psychose en depressie, heb ik nu een bipolaire stoornis?

Vraag

Hallo Jim,

Twee jaar geleden na de geboorte van mijn zoon ben ik opgenomen op een gesloten afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis vanwege een psychose en depressie.

Er is gestart met lithium 1200 mg en later nog antidepressiva.

Omdat ik graag minder medicatie wilde, heb ik de antidepressiva afgebouwd en later de lithium naar 800 mg.

Ik heb nog steeds dagen dat ik mij beter voel en mindere dagen. Afgelopen week heeft de psychiater de lithium opgehoogd naar 1000 mg. Ze gaf aan dat een lithiumspiegel van 5 weinig doet, en dat ik mogelijk een bipolaire stoornis heb.

Ik vind het moeilijk te accepteren en vraag me af of ik dan nog wel van de lithium afkom.

Het was voor mij een bijzondere sitiuatie na een geboorte en ik vind het moeilijk te aanvaarden dat ik nu een bipolaire stoornis zou hebben. Hoe ziet u dat?

Met vriendelijke groet,

N.

Antwoord

Hey N.,

Je stelt DE vraag inderdaad!

De volgende dingen spelen een rol:

1. Het is waarschijnlijk zo dat het krijgen van een kind een risicofactor is om manisch-depressief te ontsporen bij mensen die sowieso al een verhoogde bipolaire stemmingsgevoeligheid hebben.

2. Iedereen heeft een zekere mate van stemmingsgevoeligheid, en het kan zijn dat jij helemaal niet zo heel veel meer bipolaire stemmingsgevoeligheid hebt dan anderen.

3. Of je verder zonder lithium kan is een beetje een gok. Als je de bipolaire stemmingsgevoeligheid inmiddels goed hebt leren kennen, je weerbaarheid hebt ontwikkeld om er beter mee om te gaan, je je leven hebt aangepast om het risico op een nieuwe episode te verminderen, je psychologische kwetsbaarheden hebt aangepakt, (bijvoorbeeld laag zelfgevoel, overdreven perfectionistisch, veel conflicten met anderen) kun je wellicht zonder lithium. Er zijn zeker vrouwen die het zo hebben kunnen doen.

4. Maar de toekomst is niet te voorspellen. Je kunt het dus gewoon proberen, samen met de psychiater, en kijken wat de toekomst brengt. Zonder risico geen vooruitgang. Maar als de eerdere episode bijzonder heftig en destructief was, en er grote risico’s zijn, wil je wellicht het zekere voor het onzekere nemen.

5. Overigens is lithium ook niet 100% beschermend – dus je kunt ook op lithium een nieuwe episode krijgen – gebeurt best vaak.

Moeilijk dus, succes met ‘samen beslissen’ met je psychiater!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 32
Beantwoord door: Jim van Os op 7 juli 2020

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook