Na een langdurige psychose is mijn dochter grotendeels hersteld. Ze neemt nog een antipsychoticum in lage dosering.
Ze klaagt nog wel over een leeg hoofd en gedachtenarmoede. En dit heeft een impact op haar zelfvertrouwen en sociale vaardigheden. De behandelaars kunnen dit niet goed plaatsen, en weten niet of het door de medicatie komt of een overblijfsel is van de psychose.
Wat kan een oorzaak zijn van haar klachten?
Welke therapie of oefeningen kunnen haar hiermee helpen?
Alvast hartelijk dank!
Antwoord
Beste J.,
Wat je dochter na een langdurige psychose ervaart is niet zeldzaam. Cognitieve problemen (aandacht en concentratie, geheugen, alles wat met denken te maken heeft)) komen zeker na een lange psychose regelmatig voor.
Een psychose is een mentale uitputtingsslag en het kost tijd om daarvan te herstellen. Naast cognitieve problemen kunnen mensen ook last hebben van moeheid en minder gemotiveerd zijn, daarnaast kan medicatie emoties onderdrukken. Mensen ervaren dan meer emotionele vlakheid. De woorden van uw dochter voor haar ervaringen hebben met bovengenoemde zaken te maken. En al deze zaken kunnen lastig zijn, vooral in het sociale contact met anderen. Ik heb dit zelf een periode ervaren en herken het. Ook dat het me onzeker maakte en bang was dat mensen me minder leuk zouden gaan vinden.
Echter meestal worden deze klachten heel geleidelijk minder in de loop van de tijd. Het is belangrijk om contact en taal te blijven oefenen. Het is in feite een revalidatieproces.
Ik probeerde dat met de krant te lezen en daarna samen te vatten (geheugen trainen) of met een bekende samen een stukje te lezen en erna erover in gesprek te gaan. Of een stelling bedenken en daarover een discussie voeren. Samen een spel doen helpt ook, Scrabble of met behulp van kaarten persoonlijke vragen stellen. Bij mensen die ik vertrouwde was ik open over dat ik van een psychose herstelde en daardoor een beetje anders deed dan vroeger en ook sneller vermoeid was.
Het kan erg steunend zijn om lotgenoten te spreken die ook met deze uitdagingen moeten omgaan. Mogelijk dat uw dochter via de ggz of een herstelacademie een groep kan vinden voor mensen die herstellen van psychose?
Het is dus vooral belangrijk jezelf niet te isoleren, of te gaan denken dat je brein stuk is of zoiets. Want dat is niet zo. Uit onderzoek weten we dat de intelligentie na een psychose hetzelfde blijft. Maar het herstel vraagt wel tijd en aanpassing.
Ik hoop dat u hier iets aan heeft.
Met vriendelijke groet,
Clara Koek
Beantwoord door: Clara Koek op 7 mei 2025