Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Geen epilepsie, wat wel?

Vraag

Tien jaar geleden gescheiden van een relatie waar ik geregeld “dingen zag”. Later nieuwe relatie gekregen en ben ik moeder geworden. Een maand na de bevalling heb ik out of the blue een epileptische aanval gehad ’s nachts en sindsdien staat mijn leven op z’n kop.

Kreeg anti epileptica voorgeschreven 1500mg keppra pd. Het viel mij op dat ik toen geen dingen meer zag (het was altijd hetzelfde beeld: een groep mensen op een bankje en dan kwam er 1 naar me toe en dat maakt mij zó angstig).

Mijn gevoel heeft tot twee jaar geleden geroepen dat ik geen epilepsie had (het is nogal een uitspraak, ik weet het!) en heb een second opinion in vorm van een EEG laten doen. Waaruit bleek dat er geen onrust was in mijn hersenen en dat ik gewoon mocht gaan stoppen met medicatie. (was al gaan afbouwen tot 62 1/2 mg per dag). Het kwam omdat ik een foldertje vond van een epilepsie-centrum in Heemstede die het had over PNES: aanvallen door spanning/stress/angst.

En terugdenkend: de momenten dat ik een aanval kreeg, was een erg heftige tijd :ex die zat (én zit) te etteren, familie-perikelen, enorme wijziging in privéleven..

Ik heb mijn medicatie afgebouwd en het ging eigenlijk supergoed, tot paar dagen geleden. Wat gebeurd er nou precies met mij en welke benaming kunnen we hieraan geven?

Zomaar ineens krijg ik een tintelend gevoel in mijn lijf. Van beneden naar boven. Dan krijg ik, als in een herinnering, een beeldfragment te zien.

Dit keer is het een vrouw die aan een apparaat (?) zit met een schakelaar ofzo.

Zodra zij daaraan zit, draait mijn maag zich om en voel ik me heeeeel naar. Voor de duidelijkheid: ik wéét dat het niet écht is, ben me heel goed bewust van waar ik me op dat moment bevind en met wie.

Je kunt mij gewoon aanspreken en ik geef antwoord terug of ik ga jou juist vragen stellen “wat zie je aan mij?, want ik heb het nu weer”. Ik krijg dan altijd te horen dat mijn pupillen enorm groot zijn en dat ik lijkbleek ben. Ik krijg een rare smaak in mijn mond, waardoor ik ga smakken.

Dit is het enige wat voor de buitenwereld te merken is dat er iets aan de hand is met mij. Dit alles duurt nog geen 10 tellen.. Het is ook te snel voorbij om te precies te kunnen zeggen wát ik nou precies zie.. (heb momenteel wel te maken met wat spanning, maar doordat ik hypochonder ben, denk ik gelijk dat ik een hersenaandoening heb en zo goed als dood ben..) Ik sta open voor spiritualiteit, er zitten geen entiteiten in mij is mij verteld, maar wil gewoon kijken of er een naam is voor datgene waar ik last van heb.

Het is dus sporadisch, kan niet zeggen dat het elke dag is: de ene keer is het 2x per dag, dan 3wk niet.. Het enige wat béétje opvalt, is dat het tegen het einde van mijn menstruatiecyclus is.. Maar dat is pas sinds een maand of 3..

Ik begrijp maar al te goed dat jij geen dokter bent en bepaalde uitspraken niet mag doen, maar misschien komt bovenstaande jou bekend voor!! (ik word hier altijd gek aangekeken..en logisch).

Wil “graag” een hersenscan laten maken of iets in die trant, maar ben bang dat ik dan weer iets aanwakker waar ik eigenlijk niet op zit te wachten..

Nou, heel verhaal, maar het is naar mijn idee het complete beeld.

Jeroen, mag ik je bedanken voor je tijd? Ben benieuwd of jij het ook vind lijken op hallucinaties (maar ik krijg altijd te horen dat je dan tijdens zo’n moment echt wég bent, in je eigen wereldje..

Ik dus niet, want ik blijf gewoon praten met je en als jij mij vraagt om bv een pen te pakken op dat moment, dan doe ik dat..: het gebeurd in mijn hoofd..)

Fijne dag.

Antwoord

Wat een verhaal! En ja hier kan ik heel veel op antwoorden, maar ik denk dat onderstaande voor nu genoeg is:

-Ja je bent spiritueel aangelegd.
-Je hebt extra antennes en kan openstaan voor andermans energieën.
- met de juiste basis en de juiste mensen om je heen, kan je hier prima mee leven, sterker nog, het kan je talent zijn dat zich openbaart.
- in mijn optiek: gezond gedrag dus!

Het talent om ‘geleider’ te zijn, of sjamaan, of heler...

Doe je werk waarbij je intuïtie belangrijk is? Werk je graag met mensen?

Ben je hooggevoelig? En /of creatief?

Bij trauma en epilepsie denk ik altijd aan dieren: als honden hebben gevochten gaan ze daarna op een rustig plekje de interne spanning eruit trillen.

Gezond dus. En dat doen ze op een veilige rustige plek. Kennelijk heb je die...

Zo kunnen mensen ook een vat vol spanning zijn dat een weg naar buiten zoekt via de spieren (epilepsie), of het hoofd (psychose). Dit zeg ik uit eigen opgebouwde ervaring en kennis en inderdaad niet als dokter. Deze spanning kan dus ook extern zijn, van andermans trauma. Dan geef je het dus door.

Ik heb geleerd in mijn leven te accepteren dat ik veel energie opvang. Ik vecht er niet meer tegen, wil het niet meer tegenhouden. In plaats daarvan laat ik het door me heen gaan en ervaar ik bewust wat ik voel en reflecteer ik wat van mij is en wat niet, wat ik er zelf kan uithalen en wat ik weer terug dien te geven aan de ander.

Het feit dat het medicijn depakine zowel tegen psychose als tegen epilepsie werkt, zegt voor mij genoeg.
En ik heb vele vergelijkbare voorbeelden van mezelf en anderen die sterke overeenkomsten tonen met jouw verhaal.

Wees gerust, het is iets moois!

Dank je voor het delen hier en je vraag. Jeroen

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 18 juni 2018

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook