Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Geen intens gevoel meer met medicatie

Vraag

Tijdens mijn laatste keer afbouwen van antipsychotica medicatie beleefde ik toen ik aan het afglijden was en tijdens mijn psychose dingen heel intens. En ik had sterk het gevoel dat dingen voor mij bedoeld waren. Met deze dingen bedoel ik onder andere liedjes op YouTube. Het was alsof mijn gedachten in de tv gingen. Ook kwamen er programma’s op tv, hier mee bedoel ik dat de tv oversprong op andere zenders die voor mij bedoeld waren. En kon ik, als mijn gedachten te veel werden, de tv met mijn gedachten uit zetten. Ik dacht dan in mezelf, nu is het wel genoeg. En toen ging de tv vanzelf uit.

Nu ik weer medicatie gebruik mis ik deze ervaringen enorm. Ik ben als ik psychotisch ben ook erg filosofisch. Ik snap niet waarom ik deze ervaringen niet heb met het slikken van medicatie. Hoe kom ik weer aan deze ervaringen? Ook vind ik dingen erg interessant als ik geen medicatie slik. Bijvoorbeeld hoe mensen in elkaar zitten. Wat ze denken en voelen.

Ik vond het beroep psychiater bijvoorbeeld ook interessant. Hoe komt het dat ik tijdens een psychose alles zo intens beleef? Is het mogelijk om een soort gelijk intens gevoel te ervaren met medicatie?

Antwoord

Veel mensen klagen over hoe antipsychotica de intense transcendente ervaringen die ze kunnen hebben tijdens een psychose, vooral als er sprake is van een hypomane stemming, dempen en wegnemen.

Dit is helaas wat antipsychotica doen: ze dempen de betekenis die we geven aan de buitenwereld, waarmee een belangrijk deel van onze motivaties en interesses worden gedempt.

Wat je kunt proberen is de antipsychotica heel langzaam te reduceren tot een niveau dat de demping minimaal is maar wel genoeg om verdere psychosen te voorkomen. Dit is lastig werk, en niet zonder risico, natuurlijk.

En reduceren van antipsychotica gaat alleen lukken als je je leven verder heel regelmatig en stressloos weet te houden. Met name is het van belang dat je je leven goed structureert, voldoende slaapt (elke nacht), voldoende beweegt en rust en regelmaat in je leven aanbrengt. Als je dat allemaal hebt, kun je eventueel met je voorschrijver kijken of de medicatie gereduceerd kan worden.

Succes! Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 24
Beantwoord door: Jim van Os op 8 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook