Main content

Vraag

Beste Ralph Kupka,

Sinds ik zwanger ben, ben ik in een depressie gekomen. Ik had last van slapeloosheid en daarvoor neem ik nu Zyprexa 2.5 mg. Voor mijn depressie slik ik nog 50 mg sertraline.

Nu ben ik bang dat ik door het antidepressivum geen gevoelens meer ga ervaren.

Is mijn angst terecht?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste O.,

Psychofarmaca, zowel antipsychotica zoals olanzapine als antidepressiva zoals sertraline, werken goed tegen angst en depressie maar kunnen inderdaad ook iets van je emotionele beleving dempen. Dat voel je natuurlijk vooral als het weer beter gaat. Dit effect is er alleen zolang je deze medicijnen gebruikt. Na afbouwen keert je emotionele leven als vanouds terug. Dus daar hoef je niet bang voor te zijn.

Hoelang je deze medicijnen moet blijven gebruiken kan ik natuurlijk niet beoordelen, waarschijnlijk tot enige tijd na de bevalling omdat de periode postpartum vaak wat 'wiebelig' is. Bespreek dat met je arts.

Zowel olanzapine als sertraline zijn veilig in de zwangerschap (geen verhoogd risico op aangeboren afwijkingen), en je kunt ook borstvoeding geven als je deze medicijnen gebruikt.

Met vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over depressie:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 2 juni 2022
  • Deel deze pagina: