Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Machteld Marcelis is psychiater en hoogleraar Transdiagnostiek in de Psychiatrie, bij de Vakgroep Psychiatrie & Neuropsychologie van de Universiteit Maastricht. Tevens is zij werkzaam bij GGzE.

Komt gevoelsdemping door de ziekte of door de medicatie?

Vraag

Geachte mevrouw Marcelis,

Ik gebruik al heel erg lang Cisordinol (depot) van 200 mg per maand. Ik heb begrepen dat dit neerkomt op een dosis van 6 mg per dag, en van de apotheker vernam ik dat het effect dosisafhankelijk is. Ik wil en kan nooit meer van deze medicatie afkomen.

Nu is mijn vraag: heeft de genoemde dosis een sterk gevoelsdempend effect?

Of komt de gevoelsdemping door de ziekte (schizofrenie)?

Ik vraag me vaak af of mijn gevoelsleven wel normaal is in vergelijking met dat van anderen.

Ik zou blij zijn met uw reactie,

Met hartelijke groet,

I.

Antwoord

Beste C.,

Een depot Cisordinol van 200 mg per maand komt neer op 12.5 mg per dag. Een gevoelsdempend effect kan afkomstig zijn van deze medicatie/dosering. Ik weet niet of je dit sinds de start van deze medicatie al ervaren hebt (is misschien lastig te herinneren bij lang gebruik), dat zou dan in ieder geval een aanwijzing kunnen zijn.

Als je er nu achter wilt komen of het een medicatie-effect is, zou je mogelijk heel geleidelijk de dosis iets kunnen verminderen en evalueren of de gevoelsarmoede hierdoor minder wordt. Belangrijk dat dit gebeurt in goede samenspraak en afweging van de voors en tegens met een psychiater, en onder goede monitoring van psychische klachten en bijwerkingen. Soms zorgt een kleine dosisverlaging al voor vermindering van bijwerkingen. Ook de leeftijdsfase kan om aanpassingen vragen, het is dan ook gebruikelijk om de dosering/het middel frequent te blijven evalueren.

De psychosegevoeligheid zelf kan inderdaad ook voor gevoelsarmoede zorgen. Vaak is het gevoel dat past bij het vooruitblikken naar leuke gebeurtenissen minder aanwezig, waardoor mensen als gevolg daarvan minder motivatie kunnen ervaren om bepaalde activiteiten te ondernemen en zich daardoor wat meer terugtrekken. Tijdens een plezierige activiteit blijken mensen wel vaker te kunnen genieten van het moment. Daarom kan het helpen om, ondanks gevoelsarmoede en/of daaruit voortvloeiende gedaalde motivatie, activiteiten waarvan je weet dat ze je een goed gevoel kunnen geven wel te blijven ondernemen.

Hopelijk heb je hier wat aan!

Hartelijke groet,

Machteld

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Machteld Marcelis op 29 oktober 2021

Gerelateerd

Meer over

Cisordinol
Psychosegevoeligheid

Lees ook