Main content

Vraag

Hi Tom,

Dus er bestaan wetenschappelijke methodes om psychosegevoeligheid te meten?

Jim schreef dat het eerder als menselijke eigenschap kan worden beschouwd. Is het dan niet gewoon een gevoeligheid voor verwarrende prikkels? Of is daar een andere benaming voor?

Ik vraag mij af of een cursus en een gesprekkenreeks een effectieve vervanging is voor antipsychotica. Ik denk dat er te veel patiënten zijn die dergelijke therapie nooit ontvangen, maar wel neuroleptica moeten slikken.

Een zorgverlener vertelde mij zelfs dat antipsychotica een hele economie binnen de ggz draaiende houdt.

Is dit waar?

Antwoord

Hallo J.,

Psychosegevoeligheid varieert inderdaad tussen mensen. Als je relatief gevoelig bent, gaat het erom dat je je er niet te veel door laat meeslepen. Soms is dat meegesleept worden geen probleem en misschien zelfs wel prettig (dat moet je voor jezelf bepalen). Maar als je er erg onrustig van wordt en meent om vervolgens allerlei dingen te moeten gaan doen terwijl je daar later spijt van krijgt, kun je leren om dat te herkennen en te relativeren. Opdat je er niet van in de war raakt. Dat zou ik voor mezelf verkiezen boven het gebruik van antipsychotica (die dempen over de gehele linie en kunnen gevaarlijke bijwerkingen hebben).

Het klopt dat die cursus/gesprekken nog niet veel beschikbaar zijn (veranderingen gaan langzaam in de ggz).

En over de economie van de antipsychotica: daar zijn heftige discussies over. Er zijn topwetenschappers die heel aannemelijk maken hoe schadelijk die pillenindustrie is (en hoeveel anderen er flink aan verdienen); anderen vinden dat zwaar overdreven.

Naar mijn bescheiden mening is de huidige psychiatrie voornamelijk een pillen-psychiatrie, waarbij ik vermoed dat we over 100 jaar met schaamrood op de kaken terugkijken naar de eenzijdigheid ervan (net zozeer als dat we ons nu rot schamen over hoe in de vorige eeuw mensonterend psychisch kwetsbare medemensen zijn benaderd en hoe hulpverleners hen veel extra schade hebben toegebracht).

Groeten,

Tom


Logo biografie Tom van Wel

Tom van Wel is sinds 2020 als psycholoog verbonden aan BuurtzorgT. Hij werkte ruim 30 jaar bij Altrecht, met name bij Vroege psychose ABC. Hij is betrokken bij Peer-supported Open Dialogue Nederland (POD NL). Voorts werkt hij als docent/trainer via BureauVanWel.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Tom van Wel op 1 juni 2020
  • Deel deze pagina: