Main content

Vraag

Sinds drie maanden heb ik een ernstige depressie.

Ik ben op zoek naar goede informatie over depressie. Momenteel lees ik het boek ‘Ver Heen’ van P.C. Kuiper, waarin ik veel herken.

Ik wil graag beter begrijpen wat een depressie is.

Heeft u aanbevelingen/tips?

Antwoord

Beste S.,

Kijk eens op de website van NedKAD, het Nederlands Kenniscentrum voor Angst en Depressie.

'Ver heen' is een heel persoonlijk verhaal van een bijzondere man, ik heb professor Kuiper wel gekend, maar het is niet zozeer een voorlichtingsboek over depressie.

Er zijn heel veel boeken over depressie, die allemaal een andere invalshoek hebben. Mijn favoriete boek over depressie is 'Een gevoel apart' van Peter Whybrow (vertaling van 'A Mood Apart'). De Nederlandse vertaling is tweedehands te verkrijgen. Een aanrader.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over depressie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 11 januari 2022
  • Deel deze pagina: