Main content

Vraag

Sinds anderhalf jaar ben ik erg somber en angstig. Ik heb hiervoor al veel verschillende soorten medicatie geprobeerd. Momenteel slik nortriptyline, lithium, olanzapine en lorazepam.

Eigenlijk heb ik alleen het idee dat de lorazepam mij af en toe helpt. Ik ben nog steeds
angstig en somber. Verder probeer ik mijn dagen zoveel mogelijk te vullen met zinvolle activiteiten.

Zelf wil ik graag een MAO-remmer proberen. Ik lees hier veel goede verhalen over.

Wat zijn precies de voorwaarden? Wanneer wordt het wel of niet voorgeschreven?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste F.,

Wat je wellicht kunt doen is vragen in de ggz of je kan worden opgenomen om te worden ingesteld op nieuwe medicatie. Ze kunnen dan alles stoppen en je instellen op alleen een MAO-remmer.

MAO-remmers worden ingesteld als andere dingen niet helpen, en kunnen soms uitkomst bieden. Wel is voorzichtigheid geboden als je ook gevoelig bent voor manische episoden.....vaak is dan ook lithium noodzakelijk - of een andere stemmingsstabilisator....

Hope this helps!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 1 februari 2022
  • Deel deze pagina: