Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Bestaan er verschillende gradaties van bipolaire stoornis?

Vraag

Bestaan er verschillende gradaties van bipolaire storingen? Is het mogelijk dat iemand dit in lichte mate heeft zodat zijn/haar omgeving dit nauwelijks merkt tenzij personen die heel dicht bij die persoon staan (zoals partner)?

Is het mogelijk dat iemand met een bipolaire stoornis ’s morgens manisch is en ’s middags depressief en dat dit een patroon is in zijn leven?

Antwoord

Beste P,

Inderdaad komt de bipolaire stemmingsstoornis in allerlei gradaties voor. Dus alleen licht depressief en licht (hypo)manisch tot psychotische depressies en manieën. Als je het nauwelijks merkt en niemand heeft er last van, dan is het geen psychische stoornis, maar eerder een normaal temperament. Laten we geen problemen maken als ze er niet zijn.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 62
Beantwoord door: Ralph Kupka op 2 december 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook