Main content

Vraag

Bestaan er verschillende gradaties van bipolaire storingen? Is het mogelijk dat iemand dit in lichte mate heeft zodat zijn/haar omgeving dit nauwelijks merkt tenzij personen die heel dicht bij die persoon staan (zoals partner)?

Is het mogelijk dat iemand met een bipolaire stoornis ’s morgens manisch is en ’s middags depressief en dat dit een patroon is in zijn leven?

Antwoord

Beste P,

Inderdaad komt de bipolaire stemmingsstoornis in allerlei gradaties voor. Dus alleen licht depressief en licht (hypo)manisch tot psychotische depressies en manieën. Als je het nauwelijks merkt en niemand heeft er last van, dan is het geen psychische stoornis, maar eerder een normaal temperament. Laten we geen problemen maken als ze er niet zijn.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 62
Beantwoord door: Ralph Kupka op 2 december 2019
Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Heb je zelf een vraag?

Stel je vraag in ons eSpreekuur. Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van Ralph Kupka zijn antwoorden.

Meer lezen over bipolariteit?

Ook deze links zijn interessant om te bekijken:

  • Deel deze pagina: