Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is griep een trigger om hypomaan te worden?

Vraag

Ik zou graag willen weten of ” ziek worden / zijn griep et cetera bekend is als trigger om bijv van hypomaan naar depressie te gaan?

Ik herken dit bij mezelf sinds ik de stemmingsformulieren invul. Kan dit verband wat ik zie kloppen, word dit ook bij andere gezien?

Daarnaast de vraag: mijn stemming is/ wordt bepaald bij wakker worden. Mijn stemmingsomslag is nooit gedurende de dag. Ik sta of op in hypomane fase/ normale fase. Of ik word in een zwaar depressieve fase wakker. 1 van de 2.

Altijd spannend in de avond… Welke dag het morgen wordt. Ziet u dit ook bij andere patiënten?

Antwoord

Beste,

Inderdaad is ziek-zijn, met name infecties, een trigger voor depressie, bij daarvoor gevoelige mensen.

Er is ook een verband gevonden tussen verhoogde ontstekingsgevoeligheid en verschillende psychiatrische aandoeningen, waaronder depressies en bipolaire stoornissen.

Dat een stemmingsomslag vaak in de nacht optreedt komt zeker vaker voor, en je kunt een stemmingsverandering zelfs in de hand werken met slaaponthouding, een hulpmiddel bij depressies. Het effect houdt weliswaar maar een dag aan, en je moet er wel mee opletten als he er (hypo)manisch van kan worden.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 23 juli 2018

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
hypomanie

Lees ook