Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Laura is psychiater en werkt op een acute opname-afdeling. Ze is gespecialiseerd in ambulante zorg voor mensen met ernstige psychiatrische problemen, vooral mensen die last hebben van psychoses.

Psychosegevoeligheid en ontstekingen

Vraag

Beste,

7 jaar geleden is er bij mij de diagnose manische-depressiviteit met stemmings onafhankelijke psychoses gesteld.
Ik heb periodes waarin ik mezelf overbelast, waarna ik gewrichts, slijmbeurs en pees ontstekingen krijg en daarna een tijd depresief ben.
En bij vlagen heb ik zo veel jeuk heb dat ik mijzelf (vooral mijn benen) tot bloedens toe open krab.

Ondanks deze klachten is het me wel gelukt twee HBO studies af te ronden en werk ik momenteel als verpleegkundige in een ziekenhuis.

Echter vraag ik me steeds meer af in hoeverre er een biologische link is tussen manische depressiviteit met psychoses en ontstekingsfactoren, ook omdat hier in de literatuur ook steeds meer over opduikt.

Als ik mijn eigen medische geschiedenis bekijk, zie ik wel een link tussen infecties en stemmings/ ‘’psychotische’problemen.

Ik heb bijvoorbeeld afgelopen zomer een tekenbeet gehad waarbij, na 2-3 dagen koorts, algehele malaise en verschillende Erythyma migrants ontstonden. Ik ben toen 14 dagen behandeld met Doxyciline. Daarna merkte ik ook enige weken verbetering in stemming, helaas verdween dit na de volgende periode koorts.

Nu vraag ik me vooral af of het niet een langer bestaande lyme of soort gelijke infectie kan zijn.

Bij de GGZ staan ze niet open voor het zoeken naar een biologische verklaring, dus stel ik nu mijn vraag hier, ook omdat ik door de psychiatrische diagnose nog niet naar de huisarts durf.

Zijn jullie ooit in aanraking gekomen met soort gelijke verhalen? Of mensen waarbij manische-depresieve/ psychotische klachten verminderen bij antibiotica en ontstekingsremmers?
Of is het gewoon ijdele hoop?

Antwoord

Beste D,

Sorry voor het late antwoord.

Dit is een heel specialistische vraag waar ik onvoldoende antwoord op kan geven. Voor wat ik weet:

Ja, er is een relatie tussen ontstekingen en psychiatrische klachten (zowel bipolair als psychose). Er zijn aanwijzingen dat zowel ontstekingsremmers als antibiotica een positief effect kunnen hebben. Dit is volgens mij nog niet in grote trials aangetoond. Onder andere het Erasmus MC en het UMC Groningen doen hier onderzoek naar. Oa prof. Iris Somers, prof Nolen en Prof Drexhagen. Dr. Benno Haarman is vorig jaar hierop gepromoveerd.

Misschien kan je een keer een second opinion laten doen? Zij weten er meer van dan ik. Ik weet niet wat het voor jou kan betekenen of dat het ijdele hoop is, maar het lijkt mij de moeite waard.

Met vriendelijke groet,
Laura

PS je kan ook altijd nog laten testen op Lyme. De standaard meting is niet heel zinvol, maar laat het via PCR bepalen.

Beantwoord door: Laura van Goor op 14 mei 2018

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
ontsteking
Psychosegevoeligheid

Lees ook