Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Had 24 jaar geleden een postpartum psychose – moet ik nog steeds medicatie nemen?

Vraag

Na mijn bevalling, dacht ik dat ik een post partum psychose had. Dit is nooit goed behandeld geweest. Nu 24 jaar later ben ik er achter gekomen dat ik HSP ben. Nu vraag ik mij af is het een psychose of een visioen geweest. Ik gebruik best nog veel medicatie en vraag mij nu ook af…als het een visioen geweest is, moet ik dan nog medicatie?

Antwoord

Beste Anouk,

Wat het ook was (en ik denk dat enige bipolaire stemmingsgevoeligheid wel waarschijnlijk is): als je al 24 jaar stabiel bent zonder manische of depressieve of psychotische episoden of evidente bipolaire stemmings- of psychosegevoeligheid, is het maar zeer de vraag of je nu nog steeds als die medicaties moet nemen omdat je 1x keer na de geboorte van je kind psychisch onwel was (er van uitgaande dat je slechts 1x bent gedecompenseerd na de geboorte van je kind en anders niet).

Ik zou je aanraden een second opinion te zoeken bij de afdeling psychiatrie van het dichtstbijzijnde UMC.

Succes! Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 25 januari 2018

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook