Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heb geleerd met te uiten, maar val mijn familie er teveel mee lastig….

Vraag

Hey jm,

Ik heb vroeger 2 jaar intense psychotherapie gevolgd en uiteindelijk een psychose gekregen. Door 2 jaar psychotherapie gevolgd te hebben, heb ik leren praten over mijn problemen en nu klaag ik en analyseer ik mezelf al 15 jaar lang in plaats van mijn gevoelens op te kroppen of mijn problemen voor mijzelf te houden.

Ik belast hierdoor mijn familie en vrienden en die zijn mijn geklaag beu. Ik wil niet meer klagen of over problemen praten met anderen maar doe het onbewust. Omdat ik geleerd heb in de psychotherapie over je problemen te praten.

Weet je hier een oplossing voor zodat ik een gelukkiger leven lijdt en mezelf niet meer analyseer of nood heb mijn problemen aan derden te uiten.

Antwoord

Hey S,

Goed van je te horen!

Ik denk dat het goed is om juist door te gaan met jezelf te uiten, maar dat je dit beter kunt doen in een lotgenotengroep (waar mensen meer begrip kunnen opbrengen voor elkaar’s klagen) dan in de context van familie of vrienden/bekenden.

In een lotgenotengroep kun je naar elkaars verhaal luisteren – iedereen heeft een beurt om over zijn problemen te praten. Zo kun je je hart luchten en tegelijkertijd een ander helpen.

Een lotgenotengroep moet je soms beter zelf organiseren omdat de GGZ dit niet altijd faciliteert. Zou je dit kunnen doen, denk je?

Groet Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook