Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heb ik een “earworm” of een muzikale hallucinatie?

Vraag

Heb ik last van muzikale hallucinaties?

Ik ben sinds 2010 onder behandeling voor mijn psychische klachten en ik heb in 6 jaar tijd 4 keer psychoses gehad.

Sinds mijn laatste opname ben ik eigenlijk begonnen om muziek te horen. Meestal wanneer ik niet bezig ben komt de muziek in mijn hoofd en dit blijft voor grote deel van de dag in mijn hoofd zitten. Dit kan soms erg vermoeiend zijn

Ik heb gelezen over “earworms” want daar lijkt het het meest op maar ik ben niet van zeker.

Mijn vraag is of dit muzikale hallucinaties zijn of gewoon een erge vorm van earworms en hoe dit behandeld kan worden en of er een kans is dat het van zelf weggaat.

met vriendelijke groeten,

M.

Antwoord

Hey M,

Dank voor je vraag! Lastig dat je hier mee zit na ja laatste opname…..

Earworms (ook wel brainworm genoemd) is als je een deuntje in je hoofd hebt zitten dat als het ware maar door blijft malen. Het gaat vaak om simpele deuntjes, reclame tunes of een refrein van een lied. Soms blijft dit zich als het ware maar afdraaien in de geest en kunnen mensen er zeer moe van worden. Het gaat om een obsessie eerder dan een hallucinatie. Wat je er tegen kunt doen is: afleiding zoeken, andere muziek opzetten, lezen, sporten. Andere technieken hebben te maken met juist “acceptance and committment therapy“: niet er tegen vechten maar het juist proberen van afstand te beschouwen er boven te leren staan, of het juist opzoeken en je er door laten “verzadigen”.

Muzikale hallucinaties hebben echt de kwaliteit van muziek horen door je oren – de echte geluidskwaliteit dus en niet een obsessie via je “geestesoor”. Ook zal het meestal niet gaan om bekende deuntjes maar een heel scala van fragmenten en flarden, vaak met zang en niet zelden rond muziek uit de vroege jeugd. Ze zijn niet zo makkelijk weg te drukken als earworms.

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook