Main content

Vraag

Onze dochter heeft autisme en heeft (misschien als gevolg daarvan) op haar 18e een psychose gekregen. Pas na behandeling voor psychose kwam haar autisme naar voren. In hoeverre versterkt het een de ander? Is er in de wetenschap meer over bekend over de samenhang?

Antwoord

Ja uit epidemiologische studies blijkt dat er een sterke samenhang is in het voorkomen van autisme en psychose, die te maken heeft met het feit dat beide diagnosen gedeeltelijk dezelfde genetische kwetsbaarheid hebben, zo blijkt uit genetische studies.

Dus wat we autisme noemen en wat we psychose noemen zijn in ieder geval gedeeltelijk twee aspecten van dezelfde onderliggende kwetsbaarheid.

Dit is in de geneeskunde niet ongewoon: suikerziekte en hoge bloeddruk komen ook veel vaker samen voor dan je op basis van kans zou verwachten en heeft ook te maken met het feit dat ze deels uit dezelfde kwetsbaarheid voortkomen...

Dank voor vraag en succes!

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). In 2022 verscheen zijn boek We zijn God niet (samen met Myrrhe van Spronsen).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 59
Beantwoord door: Jim van Os op 27 mei 2019
  • Deel deze pagina: