Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hebben autisme en psychose samenhang?

Vraag

Onze dochter heeft autisme en heeft (misschien als gevolg daarvan) op haar 18e een psychose gekregen. Pas na behandeling voor psychose kwam haar autisme naar voren. In hoeverre versterkt het een de ander? Is er in de wetenschap meer over bekend over de samenhang?

Antwoord

Ja uit epidemiologische studies blijkt dat er een sterke samenhang is in het voorkomen van autisme en psychose, die te maken heeft met het feit dat beide diagnosen gedeeltelijk dezelfde genetische kwetsbaarheid hebben, zo blijkt uit genetische studies.

Dus wat we autisme noemen en wat we psychose noemen zijn in ieder geval gedeeltelijk twee aspecten van dezelfde onderliggende kwetsbaarheid.

Dit is in de geneeskunde niet ongewoon: suikerziekte en hoge bloeddruk komen ook veel vaker samen voor dan je op basis van kans zou verwachten en heeft ook te maken met het feit dat ze deels uit dezelfde kwetsbaarheid voortkomen…

Dank voor vraag en succes!

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 59
Beantwoord door: Jim van Os op 27 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

autisme
Overig
Psychosegevoeligheid

Lees ook