Main content

Vraag

Ik ben vrouw van 60 jaar oud. Ik kom er nu pas achter dat ik lijd door een manisch depressieve stoornis, ik zit soms tegen het psychotische aan… En ben al mijn leven lang drugs verslaafd.

Heeft het nut om nu nog op medicatie te leven/te gaan?

Antwoord

Ja hoor, een diagnose is een vakje dat kan helpen te duiden wat je kwetsbaarheid is, en kan handvatten bieden voor hulp. Je hoeft je zeker niet afgeschreven te voelen door deze wending en het slikken van medicatie. Ik daag je uit om na te gaan, waardoor je nu echt jezelf tot het punt brengt af te vragen wat het nut is waarom je er bent. Dat staat los van medicatie en ziekte.

Je hebt een hoop beleefd vast en zeker, en dat zal niet allemaal rooskleurig zijn geweest. Wellicht kom je nu wel op een punt in je leven dat je de balans opmaakt en wil nagaan, wat je nog aan wil gaan met de levenstijd die je nog rest. Welke wensen mag je van jezelf nog dromen? En hoe kan je kleine stapjes zetten om te mogen dromen over werkelijkheid wordende wensen? en hoe je daar wellicht ook weer van geniet en zin uit kan halen? En je onverwachts wellicht ook voor anderen van betekenis bent? Daar mag je in geloven, mocht je dat onderweg zijn verloren.

Bedankt voor je vraag.

Vriendelijke groet Jeroen

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 60
Beantwoord door: Psychosenet Expert op 20 mei 2019
  • Deel deze pagina: