Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe ga ik om met de agressie van mijn manische partner?

Vraag

Beste Jim,

Mijn partner zit in een manische episode en is verbaal erg agressief. Hij maakt mij uit voor van alles en nog wat en dreigt soms ook. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Hij wil geen medicatie nemen en is al gedwongen opgenomen, maar is gevlucht naar het buitenland.

Hoelang duurt een manische episode zonder medicatie?

Bedankt alvast.

Antwoord

Beste J.,

Het omgaan met een partner die een manische episode doormaakt, kan erg stressvol en beangstigend zijn, vooral als er sprake is van verbale agressie en dreigementen. Waar je aan moet denken in het algemeen zijn deze dingen:

Zorg voor je eigen veiligheid en die van anderen in je omgeving. Als de situatie escaleert of als je je bedreigd voelt, aarzel dan niet om hulp in te schakelen van vrienden, familie of zelfs de politie. Het is belangrijk om een veilige omgeving voor jezelf te waarborgen.

Probeer met je partner te praten tijdens momenten dat hij kalmer lijkt. Het is belangrijk om duidelijk te maken dat je om hem geeft, maar dat zijn gedrag schadelijk is voor jou en jullie relatie. Gebruik ‘ik’-boodschappen om je gevoelens uit te drukken, bijvoorbeeld “Ik voel me angstig en verdrietig wanneer je zo praat.”

Het is cruciaal om duidelijke grenzen te stellen over wat acceptabel gedrag is en wat niet. Laat hem weten dat verbale agressie niet acceptabel is en dat je maatregelen moet nemen om jezelf te beschermen als dit voortduurt.

Zoek ondersteuning bij vrienden, familie of steungroepen. Het kan ook helpen om contact op te nemen met een therapeut of counselor voor jezelf, om te leren hoe je met deze stressvolle situatie kunt omgaan en je eigen emotionele welzijn kunt bewaken.

Meer leren over manische episodes kan je helpen beter te begrijpen wat je partner doormaakt. Dit kan ook helpen bij het herkennen van triggers en het voorspellen van gedragspatronen.

Wat betreft de duur van een manische episode, deze kan sterk variëren. Manische episodes kunnen enkele dagen tot maanden duren, en in sommige gevallen zelfs langer als ze niet worden behandeld. De duur en intensiteit van de episode kunnen zonder medicatie onvoorspelbaar zijn. Medicatie en therapie, en vooral in het begin een rustige omgeving met weinig prikkels zijn vaak essentieel om de symptomen onder controle te houden en de duur van de episode te verkorten.

Aangezien je partner momenteel geen medicatie neemt en naar het buitenland is gevlucht, is het moeilijk te voorspellen hoelang de episode zal duren. Het is belangrijk om te proberen hem te overtuigen professionele hulp te zoeken. Eventueel kun je contact opnemen met professionals of instanties in het land waar hij zich bevindt, als dat mogelijk is.

Maar zorg vooral ook goed voor jezelf J., je kunt altijd ook op de chat terecht bij ons…

Heel veel sterkte,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 24 april 2024

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Naasten

Lees ook