Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan de werking van lithium na langdurig gebruik afnemen?

Vraag

Mijn man gebruikt al bijna 30 jaar lithium vanwege een manisch-depressieve stoornis in het verleden.

Kan het dat na al die tijd de werking van lithium niet meer voldoende is?

Antwoord

Beste I.,

Ik vertaal je vraag naar:

1. Kunnen mensen last krijgen van hun bipolaire stemmingsgevoeligheid als ze op lithium zitten?

Het antwoord op deze vraag is: ja. Lithium beschermt niet voor 100% en de gevoeligheid kan zich in tijden van stress weer manifesteren. Het beleid moet dan opnieuw worden uitgestippeld, en waar je voor moet oppassen is dat er telkens meer medicaties en hogere doseringen bijkomen en iemand steeds meer gemedicaliseerd raakt.

2. Kan de lithium zijn beschermende effect verliezen?

Het antwoord op deze vraag is complex – want als iemand weer last krijgt van zijn bipolaire stemmingsgevoeligheid na lang stabiel te zijn geweest op lithium komt dat dan omdat (i) de lithium zijn beschermende effect heeft verloren, of (ii) de lithium nooit echt heeft gewerkt omdat iemand stabiel bleef op basis van zijn eigen weerbaarheid maar dat in die weerbaarheid een verandering is gekomen door stress, een lichamelijke aandoening of iets anders… of (iii) de lithium heeft gewerkt en in principe nog altijd werkt maar door stress, een lichamelijke factor of iets anders is de persoon uit evenwicht geraakt.

Het is dus complex….

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 23 april 2024

Gerelateerd

Meer over

Lithium
Medicatie

Lees ook