Main content

Vraag

Ik heb vermoedens dat mijn vriendin last heeft van een bipolaire stoornis, vaak is ze heel blij maar door het minste of geringste kan ze dan helemaal down worden, wil ze in bed liggen en komt er dan ook niet uit. Ze is heel erg gevoelig voor allemaal kleine irritaties die haar hier toe aan zetten. Haar moeder is ook bipolair, alleen daardoor ontwijkt ze de mogelijkheid heel erg.

Wat kan ik het beste doen?

Antwoord

Als je vriendin zelf last heeft van haar stemmingswisselingen, kan ze eens langs haar huisarts gaan voor nader advies. Niet alle wisselende stemmingen wijzen op een bipolaire stoornis, daarvoor is toch echt nader onderzoek nodig.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 23
Beantwoord door: Ralph Kupka op 18 maart 2019
Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Heb je zelf een vraag?

Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van Ralph Kupka zijn antwoorden.

Meer lezen over bipolariteit?

  • Deel deze pagina: