Main content

Vraag

Geachte heer Kupka,

Is het normaal wanneer je in een (gemengde) episode regelmatig buitenproportioneel reageert met huilen of heel boos worden?

Ik heb dat de laatste tijd soms en ik schrik er erg van. Nu denkt mijn behandelaar dat ik geen negatieve emoties kan verdragen. Maar ik vind het allemaal nogal veel en word er dan door overspoeld. Mijn lijf voelt ook al langere tijd erg opgejaagd en gestresst, en mijn stemmingen lopen helemaal door elkaar heen. Ik heb nu wel wat meer quetiapine gekregen.

Dank voor uw reactie.

Antwoord

Beste A.,

Bij een stemmingsepisode met gemengde (zowel depressieve als manische) verschijnselen kunnen de aard en intensiteit van emoties inderdaad heel verwarrend zijn.

De manische kant maakt dat gevoelens intenser beleefd worden, en dat je je gedrag minder onder controle hebt en impulsiever kunt reageren.

De depressieve kant geeft een overwegend negatieve kleur aan de stemming en de emoties.

Dus bij elkaar kan dat een opgejaagd en onaangenaam gevoel geven. De behandeling is vaak zoals bij een manische episode en doelt erop om de innerlijke rust te doen weerkeren.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Ralph Kupka op 26 mei 2022
  • Deel deze pagina: