Main content

Vraag

Beste Clara,

Ik hoor al 15 jaar stemmen. Ik heb hier veel last van, van ’s ochtends tot ’s nachts.

Kunt u mij helpen met het stoppen van de stemmen in mijn hoofd? Graag zou ik een therapiesessie willen, is dit mogelijk?

Dank u wel.

Antwoord

Beste C.,

Ik kan je geen sessie aanbieden online via dit spreekuur, maar ik zal proberen je vraag te beantwoorden.
Op de eerste plaats erg vervelend voor je dat je al zo lang last hebt van stemmen. Ik lees dat je in behandeling bent bij een ggz-instelling?

Het komt regelmatig voor dat mensen ondanks medicatie toch last blijven houden van stemmen. De last gaat vaak over dat het negatieve stemmen zijn die schelden, commentaar leveren of dreigen als je bepaalde opdrachten niet uitvoert. En daar kan je somber en angstig van worden, logisch. Ik weet niet of dit bij jou ook het geval is? Daarnaast kunnen ze natuurlijk, ook al zijn ze neutraal, hinderlijk zijn omdat ze de aandacht afleiden van andere dingen waar je mee bezig wilt zijn. Ik lees dat jij er overdag maar ook in de nacht last van hebt.

Uit onderzoek weten we dat stress een rol kan spelen bij stemmen horen, bij meer stress kunnen de stemmen toenemen en omgekeerd. Het is dus belangrijk dat jij zicht hebt op jouw persoonlijke triggers die stress geven. Als je je triggers weet (bijvoorbeeld verveling, eenzaamheid of onregelmatig slaap/waakritme) kan je proberen deze zaken te verbeteren.

We weten ook dat stemmen horen en wat ze zeggen te maken kan hebben met nare gebeurtenissen uit het verleden die niet goed verwerkt zijn. Bijvoorbeeld als je gepest bent of geweld hebt meegemaakt. Vroeger was hier helemaal geen aandacht voor. Maar tegenwoordig hebben ggz-hulpverleners geleerd uit te zoeken of mensen behandeling nodig hebben om alsnog die nare gebeurtenissen te verwerken. En wat blijkt? Na behandeling kan de last van stemmen horen sterk verminderen.

Je hebt deze klachten al 15 jaar dus misschien is hier al aandacht voor geweest? Maar ik zou toch vragen of er in jouw ggz-instelling psychologen werken die hiermee (stemmen horen) ervaring hebben. Het is echt maatwerk en vraagt tijd en geduld maar het kan wel verbetering opleveren. Het komt vaak voor dat de stemmen niet helemaal weg zijn, maar dat hun invloed op het dagelijks leven van mensen veel minder is geworden na behandeling.

Verder kan het erg prettig en steunend zijn om met lotgenoten in gesprek te gaan. Bij sommige ggz-instellingen of bij herstelacademies worden groepen georganiseerd voor stemmenhoorders. Waarbij mensen elkaar waardevolle tips kunnen geven op grond van hun ervaringskennis. Jij hebt na 15 jaar ongetwijfeld ook veel ervaringskennis opgedaan. Je kunt ook terecht bij stichting weerklank.

Tot slot is er een app ontwikkeld, namelijk Temstem, die je kan ondersteunen bij het omgaan met de stemmen.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Met hartelijke groet,

Clara Koek


Logo biografie Clara KoekClara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft graag, via deze link vind je alle blogs op een rij die Clara schreef.

 

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Clara Koek op 13 januari 2022
  • Deel deze pagina: