Main content

Vraag

Ik ben de zus van iemand die nu een psychose doormaakt. Ik vraag me af hoe ik als familielid daarmee om kan gaan.

Wat is helpend en wat niet?

Is het verstandig om hem alleen in huis te laten?

Dank voor het meedenken!

Antwoord

Beste L.,

Ik denk dat het belangrijk is dat zijn kijk en die van jullie er mogen zijn. En dat ze ergens naast elkaar moeten bestaan. En dat het er niet om gaat of het nou feitelijk klopt of wie er gelijk heeft.

Iemand in een 'psychose' gebruikt zijn of haar taal vaak op metaforische manieren, als een uitlaatklep, en heeft bepaalde overtuigingen, waar wel degelijk een waarheid achter schuilt. Alleen wordt deze enorm uit zijn verband gerukt en vaak te groot gemaakt. De kunst is om deze uiteindelijk te relativeren. De zin uit de waanzin te filteren. Alleen is dat moeilijk wanneer je je broer ziet veranderen, om dan oprecht in contact te blijven. Zeker als er een hoop pijn en onbegrip mee gepaard gaat. Een open dialoog, ergens meebewegen en iemand terugbrengen naar de kern van het verhaal kan helpend zijn. Er oprecht zijn voor hem en iemand inschakelen waar hij een goede band mee heeft kan ook helpen.

Iemand alleen laten in een huis, of diegene wel of niet een psychose heeft, lijkt me een kwestie van vertrouwen. Hij neemt zichzelf toch mee, en misschien juist de interactie met anderen kan de boel laten escaleren.

Steeds toezicht houden werkt waarschijnlijk averechts. Maar aan de andere kant weet je ook niet waar hij toe in staat is. Angst werkt wel angst in de hand. Waar doe je goed aan?

Denk ook aan jezelf, omdat je hem al zo lang kent is het extra pijnlijk. Schakel iemand in die er meer buiten staat, maar wel gelijkwaardig contact kan leggen. Om zijn verhaal eruit te krijgen, zijn belevingen.

Het zijn interessante vragen die je stelt waar nog veel over te zeggen valt. Als je nog meer wilt delen of vragen dan hoor ik het graag!

Warme groet,

Tim Knoote
Ervaringsdeskundige


Logo biografie Tim Knoote

Tim Knoote is afgestudeerd als gezondheidszorg technoloog. Tim maakte drie psychoses door en is bij Howie the Harp opgeleid tot ervaringsdeskundige.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Tim Knoote op 27 november 2020
  • Deel deze pagina: