Main content

Vraag

Al sinds mijn 11e heb ik van dichtbij meegemaakt hoe mijn moeder in een psychose terecht kwam door een opstapeling van traumatische gebeurtenissen. Zij is toen aan de medicatie gezet en daarnaast ook nog voltijd behandeling gehad op de paaz te Doetinchem.

Kort daarna heeft ze een terugval gehad omdat haar psycholoog haar van de één op andere dag liet stoppen met medicatie. Uiteindelijk heeft ze daarna tot haar 49e aan deze medicatie gezeten. De aanloop naar haar 50e verjaardag was ze erg manisch , overactief ging steeds meer doen en at steeds minder. Niet lang daarna wederom een terugval. Dus opnieuw aan de medicatie, maar ze wilde gewoon zo graag weer zonder omdat ze anders de emoties niet bewust mee kreeg.

Dus onder begeleiding van de huisarts afgebouwd nadat wij in onze woning konden. Hadden een periode van 9 maanden bij hun in gewoond. Na verloop van tijd de medicatie weer afgebouwd en nu opnieuw sinds afgelopen zondag/maandag weer een terug val.

Hoe kunnen we nu voorkomen dat het elke keer weer terugkomt zodra zij zonder medicatie leeft?

Antwoord

Antipsychotica helpen mensen om te herstellen van een psychose en om een nieuwe te voorkomen. Bij jouw moeder is de psychose een paar keer teruggekomen. Zo te lezen gebeurde dat na het stoppen met de medicijnen.

Ze stopt omdat ze veel last heeft van een bepaalde klacht, vervlakte emoties. Die klachten zouden een bijwerking van de medicatie kunnen zijn. Helaas hebben antipsychotische medicijnen vaak vervelende bijwerkingen.

Het is belangrijk dat ze dit met haar eigen behandelaar bespreekt. Misschien kunnen ze samen op zoek naar een ander middel of dosering dat deze bijwerking minder heeft. En vindt ze het daardoor makkelijker om de medicatie te blijven gebruiken.

Je zou je moeder ook kunnen wijzen op een handige folder: ‘Antipsychotica, zo blijf je ze de baas’. Hierin staat veel informatie en ook handige checklists over o.a. bijwerkingen en praten met de behandelaar. Deze kun je (gratis) downloaden via de website van Ypsilon.

Vriendelijke groet, Ypsilon


Logo biografie Ypsilon

Mind Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.

Tip: Kijk ook op https://www.ypsilon.org/advies.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 31
Beantwoord door: Ypsilon op 26 juni 2019
  • Deel deze pagina: