Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.  

Hoe benaderen we zoon met psychotische symptomen?

Vraag

Ik vroeg me af of u kunt adviseren. De zoon van mijn vriend gebruikt nu een combinatie van lsd en wiet en heeft alle symptomen van een psychose. Hij is er zelf van overtuigd dat hij gezond is en dat zijn verhaal over de wereld klopt. Maar een ieder die hem ziet schrikt van zijn verhaal, verwardheid en en hoe hij er nu uitziet. Hij staat voor geen ander verhaal open.

We nemen hem serieus in zijn verhaal, houden contact. Maar uiteraard zijn er grote zorgen want je ziet hem achteruit gaan.

Heeft u advies hoe we hem het beste kunnen benaderen. Hoe hij ons kan horen. Want hij zit in zijn eigen bubbel. We zouden natuurlijk al heel blij zijn als hij stopt met de drugs. Waardoor het steeds erger wordt. Hij ziet daar zelf geen kwaad in.

Huisarts is ingeschakeld. Binnenkort is er ook een gesprek met de zoon erbij. Maar uiteindelijk staan we een soort van machteloos als hij niks wil veranderen. Alle tips zijn natuurlijk welkom!

Antwoord

Verstandig dat jullie de huisarts al hebben ingeschakeld. Dat is de eerst aangewezen persoon die kan beoordelen wat er aan de hand is en eventueel doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp. Bijvoorbeeld via de GGZ.

Het is bekend dat cannabis (wiet) een psychose kan uitlokken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Je zou kunnen vragen waarom hij drugs gebruikt. Sommige mensen gebruiken wiet als zelfmedicatie, om de symptomen van een psychose te verminderen of om rust te ervaren. Als dat het geval is, zijn er misschien alternatieven te vinden.

Je schrijft dat jullie hem serieus nemen en contact houden. Dat lijkt me heel goed en belangrijk. Soms helpt het om te vragen of hij ergens last van heeft of iets zou willen veranderen in zijn situatie. Zonder direct advies te geven. Misschien kunnen jullie uiteindelijk samen de formulering vinden waarmee hij hulp wil en kan vragen.

Misschien heb je ook iets aan de (gratis) brochure van Ypsilon ‘Help! Psychose in de familie‘.

Tot slot kun je ons altijd bellen voor uitgebreider advies, elke werkdag van 10 tot 4 via (088) 000 21 20.

Veel sterkte,
Ypsilon

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 45
Beantwoord door: Ypsilon op 26 september 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook