Main content

Vraag

Ik zou graag willen weten hoe ik verantwoord mijn medicatie kan afbouwen en ook of er überhaupt nog een psychose is.

Ander half jaar geleden werd er ook aangegeven dat ik een psychose of overtollige stress had; hiervan ben ik veelal zelf hersteld.
Nu ervaar ik veelal burn-out klachten en vermoeidheid. Toch word er gezegd dat er nu sprake  is van een psychose en word ik opnieuw behandeld.

Graag heb ik een second opinion en advies om eerst precies te begrijpen wat ik heb/had.
Daarna hoop ik met een gespecialiseerde arts (bv. zoals u) volledig te mogen herstellen en mijn medicatie af te bouwen.

 

Antwoord

Je vraag over afbouwen wil ik graag beantwoorden. Je vragen over psychose en herstel kun je beter aan iemand anders stellen, bv. aan Jim van Os, aan wie ik deze vraag daarom ook doorstuur.

Ik ben zelf geen arts maar een onderzoeker en ervaringsdeskundige die het nodige weet van afbouwen. maar ik ben geen specialist in psychose en herstel, ook al doe ik mijn best om daaraan bij te dragen door verantwoord afbouwen mogelijk te maken.Verantwoord afbouwen is geleidelijk afbouwen, waarbij zowel jijzelf als je behandelaar tijdens het afbouwen goed opletten hoe goed dat voor jou gaat. Zolang alles naar wens gaat, bouw je rustig verder af. Merk je dat het te snel gaat dan bespreek je met je behandelaar of je langzamer moet gaan afbouwen of misschien een tijdje op dezelfde dosis zal blijven voor je weer – langzamer – verder gaat. En als alles tegenzit kan er misschien ook nog iets anders gebeuren waar je dan weer samen met behandelaar een oplossing voor moet bedenken.

Niemand kan voorspellen hoe dat voor jou precies zal gaan. Daarom is deze voorzichtige aanpak zo belangrijk. Want als je op deze manier goed met je behandelaar kunt samenwerken, dan is dat voor jou de beste garantie om op een verantwoorde wijze samen heel ver te komen. Waarbij ik voor jou hoop dat dat betekent dat je je antipsychotica helemaal zult kunnen afbouwen.

Om te doen wat hierboven staat moet je behandelaar aan jou de medicatie kunnen voorschrijven, waarmee dat mogelijk is. Flexibel en op maat en op basis van samen beslissen. In de praktijk kom je dan uit bij afbouwmedicatie (taperingstrips) waarmee dit allemaal heel goed kan. Bij iedere taperingstrip zit tegenwoordig een simpel zelfmonitoring formulier dat je heel eenvoudig kunt invullen. Als je dat iedere dag doet dan help je daarmee zowel jezelf, als je behandelaar om goed te kunnen zien hoe het afbouwen gaat. Dat helpt jullie allebei om ervoor te zorgen dat het afbouwen van het begin tot het eind goed verloopt.

Veel succes,
Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Peter Groot op 9 april 2020
  • Deel deze pagina: