Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Hoe een kind uitleggen wat depressie is?

Vraag

Ik ben chronisch depressief. Dagelijks schommelt mijn gemoedstoestand, ben oververmoeid en heb heel veel pijntjes. In perioden waar mijn depressies het hevigst zijn, kamp ik met enorme schuldgevoelens. Ik ben suïcidaal.

Ik heb een dochter van 6,5 jaar en nu begint ze haar af te vragen wat er met mij gaande is. Ik legde haar wel eens uit, verwijzend naar Iejoor (Winnie de Pooh) dat hij zijn staartje verliest en hij dan superverdrietig is omdat het voelt alsof hij een deel van zichzelf kwijt is. Maar alles wat ik probeer, het maakt mijn dochter heel erg kwaad, dus bij deze..

Hoe leg ik een kind van deze leeftijd uit wat depressief is?

 

Antwoord

Wat een zware situatie voor jou en je dochter.

Ik denk dat je de boosheid van je dochter niet oplost door meer te vertellen over depressie. Met haar leeftijd, is de boosheid een duidelijk signaal dat je dochter zich verzet tegen de situatie. Als moeder heb jij, mijns inziens, toch de regie en verantwoordelijkheid in handen. Dat doe je niet op door een beroep te doen op begrip van je dochter, maar door duidelijk naar haar te zijn over wat jij wel en niet (aan)kunt. Als dat te weinig is, doe je er goed aan direct ondersteuning te regelen in de opvoeding.

Wellicht speelt een rol dat je dochter kan voelen dat je bent afgeschermd door je depressie en niet wezenlijk contact met haar maakt. Kun je haar op momenten echte ‘quality-time’ geven en kleine dingen samen met haar doen waarvan je dochter kan voelen dat je écht aanwezig bent? Als je er op andere momenten niet voor kunt zijn, moet je dochter daar ook mee om leren gaan. Als dat te lastig voor haar is, zul je een beroep op anderen moeten doen (mantelzorg of professionele hulp).

Dat doe je natuurlijk ook als je depressie zo ernstig is, dat de situatie in de opvoeding niet veilig meer is.

Veel succes en hartelijke groet,
Timo

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 34
Beantwoord door: Timo van Kempen op 5 september 2019

Gerelateerd

Meer over

Depressie
ouderschap

Lees ook