Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Laura is psychiater en werkt op een acute opname-afdeling. Ze is gespecialiseerd in ambulante zorg voor mensen met ernstige psychiatrische problemen, vooral mensen die last hebben van psychoses.

Hoe help ik familie vanuit het buitenland?

Vraag

Beste Laura,

Zowel mijn moeder als mijn zus kampen momenteel met (in mijn beleving) een zware psychose. Ze willen beide niets van hulp noch medicatie weten. Ze zijn beide, afzonderlijk van mekaar, al eens eerder opgenomen geweest en nu zijn de symptomen nog heviger dan voorheen aanwezig.

Gezien de afstand, ik ben woonachtig op Curaçao en zij in NL, weet ik mijzelf geen raad. Ik heb al bij instanties aangeklopt maar deze kunnen vooralsnog niets doen. Wat kan ik doen om grip op deze situatie te krijgen?

Antwoord

Dit is een heel erg moeilijk probleem gezien de afstand. Heb je andere familie of naasten in Nederland die je kan betrekken en die je hierbij kunnen helpen?

Weet je wie de huisarts is van je zus en moeder? Jij (of iemand namens jou) kan de huisarts op de hoogte stellen/ alarmeren zodat die actie kan ondernemen en evt. de GGZ kan inschakelen. De huisarts kan geen informatie geven aan derden (vaak wel weer aan familie), maar kan wel altijd informatie ontvangen. Dus zorg dat je die op de hoogte stelt van de ernstige situatie.

Indien je een naam of contactgegevens hebt van de instelling waar ze zijn opgenomen geweest of van behandelaren probeer dan ook zeker daar contact te zoeken en informatie te geven.

Veel sterkte.

Met vriendelijke groet,
Laura

Beantwoord door: Laura van Goor op 14 mei 2018

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
Naasten

Lees ook